Hírek

Retteghetnek a határ dézsmálói Debrecenben

A megyeszékhely környékén is mezőőrök vigyázhatnak majd a terményekre. A több mint 19 ezer hektárnyi kül-, (részben belterület) ellenőrzését 7 mezőőr látná el, akiknek a rendőrök, a polgárőrök, sőt még vadászok is segítenének.

– Az utóbbi években egyre több panasz érkezett az önkormányzathoz és az önkormányzati képviselőkhöz arról, hogy megszaporodtak a mezőgazdasági terménylopások. Az érintettek ezért mezőőri szolgálat elindítását kérték – jelentette ki Balázs Ákos, a közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője annak kapcsán, hogy a közgyűlés csütörtökön megvitatja az erre vonatkozó előterjesztést. Elmondta: a kérés azért is fontos, mert Debrecenben csaknem ötezer ember foglalkozik mezőgazdasági termeléssel.

Teljes a támogatottsága

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy a mezőőri szolgálat létrehozásáról a gazdákat képviselő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagságával is egyeztettek, akik ellenszavazat nélkül támogatták a javaslatot. Közölte: a szolgálat július 1-jei beindítása 35 millió forintba kerül, melynek nagy részét a város biztosítja. Hozzátette: a jövőben a működéshez szükséges pénz egy részét a termelők, másik részét a magyar állam biztosítaná.

Eltérő díjtételek

– A más és más jövedelmezőség miatt a mezőőri járadék összegét szántó esetében évente hektáronként 1000 forintban, rét, legelő és a nádas esetében 200 forintban, szőlőnél, kertnél és a gyümölcsösnél pedig évente 4 ezer forintban határoznánk meg – ismertette Dr. Barcsa Lajos. Hangsúlyozta, a mezőőrség létrehozásával a kertségi vagyon- és közbiztonságot szeretnék javítani. A több mint 19 ezer hektárnyi kül-, (részben belterület) ellenőrzését 7 mezőőr látná el, akiknek a rendőrök, a polgárőrök, sőt még vadászok is segítenének. A szervezet a közterület felügyelet keretein belül működne.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook