Hírek

Tengernyi tengeri – Jöhet áremelkedés?

Megérkezett az utolsó idei termésbecslés az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumából. Az összkép változatlan: minden korábbinál magasabb terméshozam és kukoricakészlet jött össze a tengerentúlon. De mi a helyzet a világ más részein?

A kedvezően alakuló időjárás hatására az Egyesült Államokban akár 367,6 millió tonnára is emelkedhet az aratási időszak végéig a betakarított kukorica mennyisége, tehát az egy hónappal korábbi megemelt termésbecslést sikerült tovább fokozni.

Az egy hektárra jutó többlethozam 1,5 mázsa, átlagosan egy hektárról 110 mázsányi termés aratható le. Az Egyesült Államok mellett az Európai Unió is kitett magáért: a korábbi előrejelzéseknél 2,7 millió tonnával több kukoricára van kilátás. Kelet-Európában (Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország) viszont a nyár végi száraz, meleg időjárás összességében 2 millió tonna körüli terméskiesést okozott. Mindent összevetve, az előző előrejelzéshez képest 3,2 millió tonnával nőtt a világ idei kukoricatermése.

Az alacsony árak megtették a hatásukat, a takarmánycélú felhasználás több régióban is érezhetően növekedett. Megugrott Egyiptom és Irán kukoricaimportja, de az EU és Kína is növelte a kukoricafogyasztását. A magasabb takarmányozási igények a búza esetében is megjelentek, ennek hatására az USA búzakészlete 1,2 millió tonnával mérséklődött. A világtermelésre adott legfrissebb előrejelzés 1,2 millió tonnával emelkedett.

A növekedés nagy része az EU-hoz köthető, csaknem 3 millió tonna, ám ezen belül a korábbi évekhez képest sajnos kisebb arányú az étkezési minőségű termés. Fél-fél millió tonnával emelkedett Pakisztán és Ukrajna árualapja, viszont 1 millió tonnával csökkent Kazahsztáné. Várhatóan kisebb lesz a termés Algériában (–800 ezer tonna), Ausztráliában (–500 ezer tonna) és Kanadában (–500 ezer tonna). Argentínában már a jövő évi termés kilátásait rontották le 3 millió tonnával: a vetést állandó esőzés nehezíti. Apropó, jövő év. Úgy tűnik, a növekvő kínálattal együtt a kereslet is lépést tart a 2014/15-ös szezonban – legalábbis erre számítanak az amerikai szakértők. A világ búzafogyasztása 4,1 millió tonnával nőhet, ami 714,1 millió tonnányi búza elfogyasztását jelenti részint étkezési, részint takarmányozási célra. A globális búzakereskedelem 1,2 millió tonnával, 156 millió tonnára emelkedhet. A gabonapiaci kereskedőknek tehát jövőre még több lesz a munkájuk. Ha a fogyasztás a tervezett mértékben emelkedik, akkor a jelenlegi információk alapján 3,8 millió tonnával csökkenhet a világ búzakészlete. Mindez akár az árak emelkedését is elhozhatja.

Az alacsony árak egyelőre itthon is érezhetőek, de a két héttel korábbi árszintekhez képest csekély emelkedés látszik. A Budapesti Értéktőzsdén a decemberi szállítású kukorica tonnánkénti ára 36 000-ről 36 300 forintra, a márciusi terményé pedig 37 500-ról 37 800 forintig emelkedett. A májusi elszámoló ár viszont 39 000 forint/tonnára csökkent. A búzánál a malmi minőséget tonnánként 49 800 forinttal díjazzák decemberi szállítással, de a márciusi áruért már 50 200 forintot is elkérnek. Takarmánybúzánál ugyanezek a paraméterek 41 000, illetve 42 300 forint.

Forrás: szabadfold.hu/Veseta Nándor

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés