Hírek

1 millió tonna kukoricát tehetett tönkre a hőség

Minden kánikulai nap 200 ezer tonnányi kukoricatermés lehetőségét veszi el, az elmúlt napok időjárása tehát várhatóan jelentősen csökkentette a mindeddig ígéretes kukoricatermést. Hiány persze így sem lesz, de a tavalyi rekordtermést meg sem közelíti idén a kukoricaföldek eredménye.

Bár pontos felmérések még nincsenek, várhatóan jelentősen csökkentette a kukoricatermés mennyiségét az elmúlt napok hőhulláma, a kánikula ugyanis épp a növény virágzásának idején érkezett. „A szakértők szerint egyetlen, hőségben eltelt nap akár 200 ezer tonnával is visszavetheti a várható terméseredményt a kukorica esetében” – mondta el a Világgazdaságnak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese arról beszélt, hogy az eredeti várakozások szerint akár 9 millió tonna kukorica is teremhetett volna az idén, most ennél jóval kevesebb lesz. Ám hogy pontosan mekkora a kiesés, ma még nehéz megmondani.

Mivel a kánikulai időszak öt napig tartott, egyáltalán nem lehetetlen, hogy egymillió tonna kukorica beérése is elmarad a hőhullám miatt. Ha így van, a kieső termelési érték elérheti a 35-40 milliárd forintot.

A hőség ráadásul már 30 fok felett értendő abban az esetben, ha nincs csapadék, így hajnali harmat sem. Ha a nappali felmelegedés után éjjelre sem hűl le a levegő, akkor kárt szenved a kukorica pollenje. Az elmúlt napok hőségére az volt a jellemző, hogy éjjel sem ment a hőmérséklet 25 fok alá, hajnali harmat tehát nem tudott képződni. Petőházi Tamás szerint külön probléma az is, hogy a hőhullám okozta veszteségeket nem is igazán lehet enyhíteni, a gazdák legfeljebb azt várhatják, hogy minél hamarabb normalizálódjon az időjárás.

A tavaszi vetésű, őszi betakarítású növények, így például a kukorica és a napraforgó állapota mindeddig jó volt, nagy kérdés, hogy a mostani hőhullám miatt mennyi termés veszik oda. Ezen növények beéréséig még sok idő van hátra, az eddigi ígéretes táblák miatt a szakértők úgy vélték, idén jó termésre van kilátás. Az ugyanakkor már korábban is egyértelmű volt, hogy a tavalyi rekord minden bizonnyal nem ismétlődik meg. 
A várhatóan csökkenő termésmennyiség mellett az árak sem alakulnak igazán kedvezően a termelők számára. A kukorica tonnáját mindössze 38-40 ezer forint környékén kötik le, ez jóval alacsonyabb a korábbi évek szintjénél, amikor tartósan 50 ezer forint felett mozogtak a piaci árak.

Az őszi, kalászos gabonák aratása jelenleg is zajlik, sőt a legkorábban betakarított árpa aratása már szinte mindenhol be is fejeződött. Kicsit jobb árpatermés lett, mint amit előzőleg vártunk, és az is kedvező, hogy az árak is felfelé mozdultak el – mondta el ezzel kapcsolatban Petőházi Tamás. A búza aratása is zajlik, ennek a növénynek 20-25 százalékát aratták le mostanáig. A búza esetében meglehetősen vegyes a kép, mennyiségre és minőségre is korai lenne még jósolni. Ez már csak azért is igaz, mert a gazdák általában a gyengébb területek aratásával kezdenek – tette hozzá a GOSZ elnökhelyettese.

A búza esetében ugyanakkor alapvetően jó minőséget várnak a gazdák, és különösebb országos méretű megbetegedés sem gyengíti az idei termést. Tény ugyanakkor az is, hogy az ország egyes pontjain már korábban aszályos időjárás alakult ki, helyenként nem esett a búza fejlődéséhez elegendő csapadék.

Forrás: VG

 

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook