Hírek

2014 első félévének agrár-külkereskedelme számokban

2014 első félévében a mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 3732 millió eurót, behozatalának értéke 2290 millió eurót tett ki. A kivitel
értéke a 2013. első félévi szinten maradt, míg a behozatal értéke 6 százalékkal meghaladta azt.

Az agrárkülkereskedelem aktívuma 1442 millió euró volt, 113 millió euróval, 7 százalékkal alacsonyabb, mint a bázisidőszakban. Az agrár-külkereskedelmi forgalom 84 százalékát az EU-28 belső piacán bonyolítottuk. A régi tagállamok részesedése 51, az új tagállamoké 33 százalék volt. Az EU tagországaiba irányuló agrárkivitel értéke 6, a behozatalé 5 százalékkal nőtt, az egyenleg 997 millió eurós értéke 9 százalékkal alacsonyabb, mint 2013 első félévében volt. A régi EU tagállamokba irányuló kivitel értéke 6, míg az importé 7 százalékkal nőtt. Az új tagállamok esetében a kivitel értéke 8 százalékkal csökkent, az import értéke az előző évi szinten alakult. Az EU-n kívüli országokkal folytatott agrár-külkereskedelmünk aktívuma 4 százalékkal csökkent, miután az export értéke 2,5 százalékkal, az import értéke pedig 26 százalékkal nőtt.
Agrár-külkereskedelmünk erősen koncentrált. Az exportárbevétel 50 százalékát öt, 90 százalékát húsz országba történő szállítás révén értük el. Az első öt célország Németország, Románia, Olaszország, Ausztria és Szlovákia volt. Az importoldalon hasonló a helyzet. Az első 5 legnagyobb partnerország (Németország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria és Hollandia) részesedése az importértékből 57, az első húsz országé pedig 95 százalékot ért el.
2014 első felében a legnagyobb mértékben az Olaszországba, Nagy Britanniába, Németországba és Franciaországba irányuló exportunk emelkedett a bázis időszakhoz mérten. A legnagyobb mértékű csökkenés Szlovákia, Hollandia, Románia és Oroszország esetében történt. Az orosz exportunk összesen 19 millió euróval csökkent. A napraforgómag, a sertéshús, zöldségkonzerv és az élő marha kivitel esett a legnagyobb mértékben, ugyanakkor kukoricaexportunk jelentősen bővült.

Forrás: AKI Agrárpiaci információk

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés