Piac

Az étkezési búza 45-46, a takarmány 41 ezer forint Békésben

A Békés megyei aratási bizottság kilencvenöt százalékosra minősítette az őszi búza betakarítását a megyében, a munkák a hét közepére várhatóan teljesen befejeződnek – tájékoztatott a hétfői ülés után Kozsuch Kornél levezető elnök.

Közölte: 98 ezer hektáron vetettek a megyében őszi búzát, a termésátlag hektáronként 5,1 tonna körül alakult. "Ez a tavalyinál jobb eredmény, az előző évekhez képest átlagosnak mondható" – fogalmazott. A Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke kifejtette: az őszi búza fele étkezési, fele pedig takarmány minőségű lett. Előbbi felvásárlási ára tonnánként 45-46 ezer, utóbbié 41 ezer forint körül alakul. "A gazdák körülbelül fele dönt a raktározás mellett, bízva a magasabb felvásárlási árakban" – mondta.

Hozzátette: a búzakalászok kifehéredésének valószínű oka az, hogy egyes fajták virágzásakor túl nagy volt az éjszakai és a nappali órák között a hőmérsékletkülönbség, kórtani betegséget ugyanis nem mutattak ki a növényvédelmi vizsgálatok. A jelenség egyes területeken 30 százalékos terméskiesést eredményezett – húzta alá.

Kozsuch Kornél elmondta: az elmúlt két hétben hét esetben történt olyan tűzeset, amikor vagy tarló vagy még lábon álló gabona égett le. A legnagyobb tűz vasárnap, Sarkad határában keletkezett, ahol két hektáron égett a tarló és a szalmabála.

Az alelnök közölte: a megyében a tavaszi árpa 90 százalékát betakarították, hektáronként 4 tonna a termésátlag. Nyolcvan százalékon áll a tritikálé betakarítása, hektáronként 5,6 tonnás a termésátlag. A zab felét is learatták már, a nagy meleg miatt csak 2,5 tonnás az átlagos termés hektáronként. Mivel Békés megyében csak 5500 hektáron termelnek zabot, a hét végére annak is befejeződik az aratása – mondta Kozsuch Kornél. A bálázás és a tarlóhántás is 60 százalékon áll.

MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook