Hírek

Csökkent a búza ára az orosz exportkorlátozás feloldásának hírére

Európában csökkent a malmi búza ára arra a hírre, hogy Oroszországban megszűnik a gabonaexport tilalma.

    A meghatározó párizsi gabonatőzsdén folyamatosan gyengült a malmi búza ára hétfőn. Napközben három százalék mínuszban állt, a kereskedést öt százalék csökkenéssel 238,50 eurón fejezte be novemberi jegyzésre tonnánként.

    Vlagyimir Putyin a hétvégén jelentette be, hogy július elsejével visszavonja a tavaly augusztusban elrendelt gabonaexport-tilalmat. Tavaly a hosszú aszály miatt 37 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évinél: a 2009-ben betakarított 97 millió tonna helyett mindössze 61 millió tonnát tett ki a termés.

    A 2009. évi termés mintegy 25 százalékát adta el külföldre Oroszország, de a terméskiesés miatt elsősorban a belföldi piac ellátását kívánták biztosítani. Ehhez mintegy 80 millió tonna szükséges. A hiányt az előző évben felhalmozott tartalékokból fedezték. 

    Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonatermelője, és ugyancsak a harmadik helyen áll a gabonát exportáló országok között, így az embargó jelentősen felhajtotta a világpiaci árakat. Egyes megfigyelők szerint ennek a drágulásnak is része volt az arab országokban lezajlott zavargásokban.

    Az orosz gabonaszövetség elnökének hétfőn ismertetett előrejelzése szerint Oroszország az idén 15-20 millió tonna gabonát exportálhat abban az esetben, ha az idei termés eléri a 85-90 millió tonnát.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés