Hírek

Cukorrépa: lenyomták a felvásárlási árat a horvátok

Jó terméshozam mellett, kisebb cukortartalommal és a tavalyi árhoz képes nyolc euróval kevesebbért tudja értékesíteni a cukorrépát a barcsi Dráva Coop Zrt. a szomszédos, horvátországi Virovitica irányába.

– Öt éve termelünk répát és egy viszonylag alacsony hektármérettől tartottunk a tavalyi csúcs felé, ami 350 hektár volt – tájékoztat Rideg Gábor ügyvezető. – Az elmúlt években az aszály miatt károkat szenvedtünk, ezt korrigálandó, a termesztési felületet visszavettük 200 hektárra, ami az üzemi mérethez képest a legoptimálisabb.

A terméshozam vélhetően jó lesz, ami negatív korrelációban van a minőséggel. A cukortartalom alig éri el a 13-14 százalék tartalmat, a minimum elvárt 16-hoz képest. A mindenkori fix ár viszont a minimum cukortartalomhoz van kötve.

– A verőcei cukorgyárral, a szerződésben tavasszal megkötött bázisár az idén nem lett fix – teszi hozzá Rideg Gábor. -A kialkudott 42 eurós egységárat 8 euróval csökkentették a cukor világpiaci árára tekintettel, ami komoly árbevétel kiesést jelent: 200 hektáron mintegy 20 millió forintos kiesést.
A gyárba az ország más tájairól, a legmesszebbről Szalkszentmártonról szállítanak cukorrépát.

Forrás: sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés