Hírek

Gabonapiac 2015: gyengülhetnek a terméshozamok

Annak ellenére, hogy a gabonatermés világviszonylatban kicsit a tavalyi rekord alatt fog maradni, az előrejelzések jó termést mutatnak. De vannak kockázati tényezők is, melyek az árak esetében is okozhatnak meglepetéseket. A világszerte betakarított búzatermés kevesebb lesz, de elegendő mennyiség fog rendelkezésre állni.

A nemzetközi gabonatőzsdéken tapasztalható nyugtalanság növekszik az új termés megjelenésének átmeneti időszakában. Egyértelmű árfolyam irány még nem rajzolódott ki. A megnyugtató előrejelzések ellenére a 2015/16 évi globális gabonapiacon bizonytalanság tapasztalható a várható ellátási helyzettel kapcsolatban, így az El-Niño jelenség kísért a gabona- ill. az olajnövények piacán. 

A gabonaszektorban a 2015/16 évre több forrásból rendelkezésre álló becslések egybehangzóan négy alapvető eredményt mutatnak:

  1. A raktározott készletek mennyisége átlagon felüli.
  2. Az átlagosan betakarított gabonamennyiség kevesebb ugyan, mint az előző rekordévben, de a sokéves átlag felett van.
  3. Az ellátási helyzetre jellemző, hogy magas nyitóállomány és kisebb termés áll szemben az enyhén növekvő fogyasztással, ami magas szintű, stabil záróállományhoz vezet.
  4. Ugyanakkor a 2015/16 év nagy valószínűséggel El-Niño-év lesz, nyilvánvalóan magasabb kockázatokkal, és az előző évhez képest több meglepetéssel.

Világszerte jó ellátási helyzet

A 2015 évi gabonatermés világszerte várt mennyisége éppen csak alatta marad a 2 milliárd tonnás határnak. Ebből mintegy 720 millió tonna a búza, 990 millió tonna a kukorica és 290 millió tonna az egyéb gabona, mint pl. az árpa, a rozs és a tritikálé. A termés így elegendő lesz, hogy a globális gabonafogyasztást kisebb megszorításokkal fedezze. A búzánál valamivel szűkösebb, míg a takarmányozásra szánt gabonáknál jobb a helyzet. A becslések szerint a gabona esetében a 425 millió tonnás, nagy tartalékkészleteket csak kis mértékben kell igénybe venni a világszintű ellátás biztosításához.
Éves átlagban az árképzésnél a zárókészlet/felhasználás hányadosa (stock to use ratio) az alapvető mértékadó paraméter. Az aktuálishelyzetben ez 21,5 százalékot jelent. Valamivel alacsonyabb, mint az előző 2014/15 évben, a sokéves átlagnak, ami 20,3 %, mégis felette van. Ez alapján a gabonafogyasztók megnyugtató ellátási helyzetre számíthatnak. Ennyit mutatnak az előrejelzések, a helyzet azonban nem egyértelmű.

Forrás: dlz.agrarheute.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés