Hírek

Korábbi agrárminiszterek: Nem kellene ellenségnek kikiáltani a nagybirtokot!

A kormányzat nagybirtokokkal kapcsolatos politikáját bírálta két volt mezőgazdasági miniszter, Nagy Frigyes és Gráf József a Világgazdaság agrárkonferenciájának panelbeszélgetésén.

Azonnal lemondanék – mondta arra a kérdésre Nagy Frigyes a Horn-kormány földművelésügyi minisztere (1996-1998) arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha ő lenne most az agrárminiszter. „Lemondanék, ha azt várnák el tőlem, hogy a nagyüzemek arányát 20 százalékra vigyem le, mert ez csődhelyzetet eredményezne” – mondta.

Lemondana azért is, mert olyat nem mondana, hogy megvédtük a magyar földet. Továbbá nem ért egyet a GMO-növények kapcsán tapasztalható merev elzárkózással sem. Nem optimista a magyar mezőgazdaság jövőjét illetően, pedig szerinte óriási lehetőségek és jelentős források állnak rendelkezésre az EU-támogatásoknak köszönhetően.

„Olcsóbb takarmány kell ahhoz, hogy haszonnal tudjon termelni a gazda. A takarmánytermeléshez viszont biztosítani kellene a szükséges földterületet” – mondta. Hozzátette: a gazdáknak megbízhatóságra van szüksége. Ha ez nincs, akkor az emberek elmennek vidékről. Szerinte azt az illúziót pedig el kell felejteni, hogy a magyar mezőgazdaság jelentős munkaerőt fog felszívni.

Gráf József az első és a második Gyurcsány-kormány, valamint a Bajnai-kormány földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere szerint az a baj, hogy Magyarországon a politika mindig felülírja a gazdaságot. Kiemelte: a nagybirtokrendszernek óriási hagyományai vannak hazánkban. „Nincs ilyen a világban, csak Magyarországon, hogy ezt a szegmenst ellenségnek kiáltják ki” – mondta. „Nem azért választanak kormányt, hogy az valaki ellen dolgozzon, nem ellenségeket kell keresni” – tette hozzá. Szerinte a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy csak megfelelő mérettel lehet versenyben maradni. Hozzátette: nem jó kérdés az, hogy a kicsi vagy a nagy méret a megfelelő. „Vannak olyan tevékenységek, amelyet csak nagyban lehet csinálni, például szántóföldi művelés” – mondta.

Összességében szerinte pozitív az EU-tagság mérlege az agráriumot illetően. Problémaként említette, hogy a jelentős uniós támogatás felhasználására már csak öt év áll rendelkezésre a 2014-2020-as ciklusban, miután még nem indult el a pályáztatás.

Mi az, ami jó a magyar mezőgazdaságban kérdésre Nagy Frigyes a magyar gazdák, főként az idősebb generáció tudását emelte ki. „Mit tudnék még mondani?” – tette fel a költői kérdést. Gráf József azt ismerte el eredményként, hogy a magyar mezőgazdaság beépült az elmúlt években az uniós agrárrendszerbe. „A magyar gazdák döntő többsége eurokonform gazda lett, ez egy fontos eredmény” – mondta.

Forrás: vilaggazdasag.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés