Hírek

Lejtmenetben a kukorica ára

Kedvezőbbé vált a gabonapiac az állattartók számára októberre. Nem úgy a termesztőknek. Jelentősen csökkent a takarmánykukorica ára.

Szeptemberben az augusztusinál 25 százalékkal kevesebbet, szállítási költség és áfa nélkül, átlagosan 37 ezer forintot fizettek a vevők egy tonna kukoricáért. A betakarítás idejére ismét csúszott a tengeri ára lefelé. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint október elejére 34-35 ezer forintra változott a termelői ára, ami közel 10százalékkal kevesebb a tavaly ilyen kori áraknál. Napjainkra tovább rosszabbodott a kukoricapiac a termesztők szempontjából.

– A betakarítás előtt még tonnánként 40-42 ezer forint körül állt a kukorica nettó vételára, jelenleg pedig 31-32 ezer forintot ígérnek érte a kereskedők. Úgy tűnik, tart még a lejtmenet, a felvásárlók ugyanis már jelezték a gazdáknak: számítsanak rá, 30 ezer forint alá megy kukorica ára. Ha valóban ilyen helyzet alakul ki a gabonapiacon, akkor komoly veszteség éri a termesztőket. A kukoricatermesztés hektáronkénti költsége 250 ezer forint körül mozog, azzal könnyen belátható, hogy mondjuk, a hektáronkénti 7-8 tonna termés árbevétele nem futja a művelési ráfordításokat – summázta a kilátásokat Pesti Gábor nagykőrösi gazdakör elnöke.

Ráadásul maga a betakarított termény is jobban belemarkol most a gazdák forgópénzébe. Túl nedvesek a szemek.

– A kukorica maximum 13 százalék nedvesség tartalommal alkalmas a tárolásra. Ezzel szemben 18-19 százalék nedvességet mérünk kombájnozáskor. Ez azt jelenti, hogy a szárítás, tisztítás további 800-1000 forinttal növeli a kiadásokat. A jelenlegi felvásárlási árak mellett értelemszerűen az a döntés látszik helyesnek, ha betároljuk a kukoricát és kivárják az időt a kedvezőbb értékesítéshez. Úgy gondolom, a kukoricapiac nem annyira riasztó, mint első ránézésre látszik. Információink szerint a szabadegyházi keményítő és izocukor gyár valamint az új dunaföldvári bioetanol üzem jelentős nyersanyag igénnyel állt elő a kukorica piacon.
A takarmány- és étkezési búza nettó termelői ára kissé nőtt az utóbbi hetekben. Az előbbi 41 ezer forint körül áll jelenleg, a kenyérnekvaló pedig 48 ezer forint 13 százalékkal haladva meg a múlt év októberi felvásárlási árát. A takarmányárpa termelői ára 40 ezer forint tonnánként. A tőzsdei előjegyzések arra utalnak, hogy várhatóan év végéig tart a kalászosok árának mérséklődése.

Forrás: baon.hu/Miklay Jenő

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés