Hírek

Tovább eshet a búza ára

Egyelőre korai lenne becsléseket tenni az idei búza- és kukoricaárakra, hiszen az időjárás nagyban befolyásolhatja a tendenciákat. A nemzetközi szervezetek becslései szerint az európai, illetve orosz termelés felfutása miatt növekedhet a betakarított mennyiség.

A következő két hónapban egyik irányba sem várok komoly változást a búza és a kukorica világpiaci árában, általában májustól szokott jobban megmozdulni az árfolyam − mondta lapunknak Horváth Dávid, a Solar Capital Zrt. üzletkötője. A szakember szerint a búza esetében a tavaly nyári csúcs óta egyértelmű eső trend látszik, amit legfeljebb egy nem várt esemény fordíthat meg. Ilyen lehet a májusi fagy, belvíz vagy árvíz, illetve a június−júliusi aszály. A tendenciákkal kapcsolatban Horváth kiemelte: az mindenképpen pozitív, hogy Oroszország a tervek szerint nem csökkenti gabonaexportját, sőt szeretnék felfuttatni a termelést.

A Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) a közelmúltban publikálta friss előrejelzését: globálisan 682 millió tonnás búzatermésre számít a 2013/2014-es gazdasági évben, ez 4 százalékkal lenne magasabb az előző szezonénál. A növekedés elsősorban az 1,7 százalékkal nagyobb, 222 millió hektárra becsült termőterületnek köszönhető. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) a tengerentúlon minimálisan csökkenő termőterületre és az előző évinél 5 millió tonnával kisebb termésre számít. A visszaesés a száraz időjárással magyarázható, az alacsonyabb termésből 10 százalékkal kevesebbet exportálhatnak az amerikai cégek. Az Európai Bizottság viszont növekvő búzaterméssel és -exporttal számol, ami a világpiacon kompenzálhatja a kiesést. Magyarországon a vidékfejlesztési tárca szerint az 1,1 millió hektáron elvetett őszi búza 67 százaléka van jó fejlettségi állapotban. Már a december eleji állapotfelmérésnél is biztató volt a helyzet és a téli hónapok időjárása sem rontott a vetések minőségén − olvasható az Agrárgazdasági Kutatóintézet múlt heti elemzésében.

Az IGC szerint a világ kukoricatermése 850 millió tonna lehet a 2013/2014-es gazdasági évben az előző évi 877 millió tonnás rekordtermés után. A betakarított kukorica mennyisége az Európai Unióban és az Egyesült Államokban csökkenhet, de ezt kompenzálhatja a déli félteke rekorderedménye.

A búza ára egyébként a tavaly nyári csúcshoz képest jelentősen visszaesett a nemzetközi piacokon, és ha teljesülnek a fenti előrejelzések − valamint az időjárás is kegyes lesz −, akkor 2013 második felében hasonló folyamatot tapasztalhatunk a növekvő kínálat következtében. A kukorica ára főleg a bioetanolok által folyamatosan fenntartott erős kereslet miatt maradt jóval stabilabb.

A cukor piacán is az ár csökkenésére lehet felkészülni, a Nemzetközi Cukorszervezet (ISO) előrejelzése szerint elsősorban a felfutó brazil cukornádtermelés miatt jelentősen bővülhet a kínálat a piacon, annak ellenére, hogy az orosz és az ukrán termés a becslések szerint visszaesik.

 

Minden esetben érdemes kiemelni, hogy a világpiaci árakat dollárban jegyzik, így az amerikai deviza esetleges masszív erősödése csökkentheti vagy akár teljesen el is tüntetheti a bővülő kínálat miatti áresést.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés