Hírek

Világszerte kevés lehet a búza

Kínától az USA-n át Franciaországig évtizedek óta nem látott szárazság sújtja a búzamezőket, így egyelőre nem nagyon érvényesül annak a hírnek a pozitív hatása, hogy Oroszország visszatér a piacra − hangsúlyozták a Bloomberg által megkérdezett piaci szereplők.

    A világ legnagyobb búzatermelőjének számító Kínában idén az aszály miatt csak 96,5 millió tonna lehet a termés az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) által korábban becsült 115,5 millió helyett − állítja egy sanghaji független agrárpiaci kutatóintézet igazgatója, Li Qiang. Szerinte emiatt a kínai búzaimport idén a tavalyi duplájára, 3 millió tonnára bővülhet.

    Az Európai Unióban idén a tavalyinál 3,5 százalékkal kevesebb, 131 millió tonna búza teremhet a Bloomberg május végi elemzői-kereskedői konszenzusa szerint. A legnagyobb uniós búzatermelőnek számító Franciaországban akár 12 százalékkal, 31 millió tonna körüli szintre is visszaeshet a termés az ötven éve nem látott mértékű tavaszi szárazság miatt − vélik a párizsi Agritel szakértői. Németországban a tavalyinál 4 százalékkal kevesebb búzát várnak az idei aratástól.

    A búza árát egyelőre az óvta meg a túlzott emelkedéstől, hogy Oroszország május végén bejelentette: július elsejével feloldják a tavaly augusztusban kihirdetett gabonaexport-tilalmat (Napi Gazdaság, 2011. május 30.). Moszkva annak idején azért állította le a kivitelt, mert a hosszú aszály miatt kevés lett a gabona, ami pedig megtermett, azt tűzvészek pusztították. A 2010-es orosz gabonatermés 61 millió tonnára rúgott, szemben az egy évvel korábbi 97 millióval − idén az orosz mezőgazdasági minisztérium 90 millió tonnát vár. Az USDA májusi becslése szerint az orosz búzaexport idén 10 millió tonnára, a tavalyinak több mint a kétszeresére rúg majd. Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonatermelője, egyszersmind -exportőre is.

    Tegnap napközben csökkent a búza ára az Európában irányadónak tekintett párizsi gabonatőzsdén – számolt be az MTI-Eco –, részben azért, mert a szárazság sújtotta Nyugat-Európába is megérkezett az eső a hétvégén. Dél körül a malmi búza tonnánkénti ára novemberre 230,75 eurón állt, ami 2,2 százalékkal kevesebb a pénteki záróárnál. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés