Fenntarthatóság
Innováció
Kulcskérdés a betakarítás utáni veszteség csökkentése Afrikában
Az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer egyharmada elvész a termelő és a fogyasztó közti úton az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint.
A jelentés azt mutatta ki, hogy az ellátási láncban
1,3 milliárd tonna élelmiszer vész el évente, ami elég lenne akár 1,6 milliárd ember számára is
– írja a Syngenta Magyarország blogja.
A betakarított kukorica és egyéb élelmiszerek vesztesége minõségi vagy mennyiségi lehet. A mennyiségi veszteségeket könnyû meghatározni: globálisan a gabona mennyiségi veszteségeit a teljes mennyiség 10-20 százalékára becsülik.
Az éhségövezetekkel sújtott Afrikában még nagyobb arányú a veszteség, régióktól függõen 30-50 százalék között mozog, de a zöldség- és a gyümölcstermés hulladékba kerülése nemritkán meghaladja az 50 százalékot.
A Világbank becslése szerint a fekete kontinensen csak a gabonaveszteség értéke eléri a 4 milliárd dollárt évente.
Az élelmiszerek minõségi veszteségébõl adódó károkat nehezebb számokban kifejezni, ugyanakkor a minõségi veszteségek a táplálkozás minõségének, valamint az élelmiszerbiztonság romlására utalnak.
Az aflatoxinszennyezés például súlyos hosszú távú hatással van az egészségre, és kockázati tényezõt jelent a májrák és egyéb betegségek kialakulása szempontjából.
agrotrend.hu / blog.syngenta.hu