FÓKUSZBAN

Ösztönözné a kormány a kis naperőművek létesítését

Ösztönözné a kormány a kis naperőművek létesítését

Megkönnyíti a földhasználati szabályokat a kormány ...

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

A Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott ...

Fenntarthatóság

2017. október 03., kedd • 18:37

Napelemek árnyékában termeszthetik a gombát

Elektromos erőmű-beruházás indul Japánban. A tervek szerint a napelemek alatti területen egy gombafarm évente 40 tonna gombát termelhet.

A kínai és japán konyha kedvelt alapanyaga a fafülgomba, ám a japán konyhákba a legtöbb fafülgomba Kínából érkezik. A hazai termelés növelése érdekében az észak-keleti Mijagi kormányzóságban 11 millió dolláros elektromos erőmű-beruházás indul, ahol napelemek árnyékában termeszthetik a gombát – írja a Syngenta Magyarország blogja.

Bármennyire furán hangzik is, a japán agrárágazatra ráfér a fellendülés, hiszen a fiatalok a városokban keresnek munkát, a még megművelt földeken pedig többnyire az öregek dolgoznak. Ma 67 év a japán farmerek átlagéletkora, és egyre nő azok száma, akik úgy vonulnak vissza a földekről, hogy nincs, aki kövesse őket. Így az elmúlt két évtizedben a műveletlenül hagyott terület megkétszereződve elérte a 420 ezer hektárt 2015-re.

Ezért a tokiói központú startup, a Sustainergy a Hitachival és a Daiwa konszernnel együttműködve elhatározta, hogy összesen 4000 kilowatt napenergiát termel két, már alig működő gazdaságában.

És hogy a napelemek alatti területet is jól hasznosítsák, az árnyékkedvelő gomba számára többemeletes, párásított rekeszeket készítenek.

A tervek szerint a farm évente 40 tonna gombát termelhet, míg az itt fejlesztett elektromos áramból évi 1,27 millió dolláros bevételt várnak a befektetők.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.