FÓKUSZBAN

5 év múlva érhet véget az importszója-függőségünk

5 év múlva érhet véget az importszója-függőségünk

Az országba érkező 500-550 ezer tonna GM szóját saját takarmánybázisra ...

Agrártámogatások: ennyiből gazdálkodhatunk az idei évben

Agrártámogatások: ennyiből gazdálkodhatunk az idei évben

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete az egyes 2017-es ...

Fenntarthatóság

2017. augusztus 12., szombat • 13:49

Pontyok fogyasztják a behurcolt kagylót

A kvagga kagyló és a vándorkagyló tömegesen lepi el a parti vizeket. Évek óta zajló inváziónak a balatoni pontyok örülhetnek leginkább.

A horgászok által leginkább kedvelt egyik halfajnak, a pontynak a fő tápláléka jelenleg a kvagga kagyló, a korábban megtelepedett vándorkagylóval együtt.

Ez az idegenhonos kagylófaj a 2000-es évek elején telepedett meg a tóban, azóta tömegesen elterjedt. A hozzá nagyon hasonló kinézetű vándorkagylóval szemben a kvagga kagyló nem csupán a kövezéseken jelent meg nagy tömegben, hanem a mederben is gyakorivá vált, olyan területeken, ahol a vándorkagyló kevésbé képes megtelepedni. Héja puhább, így könnyebben elérhető és igen tápláló élelemforrás a pontyok számára.

Fotó: Vörös Lajos

A tó átlagos nyári hőmérséklete 22 fok körül van, a Balatoni Limnológiai Intézet a Tihanyi-félszigetnél 29,8 fokos vízhőmérsékletet is rögzített - mondták a M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni hírfolyamában, hozzátéve: a szakemberek szerint ez nem befolyásolja víz minőségét. A Híradónak nyilatkozott G.Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója is, aki azt mondta: a Balaton élővilágát sem veszélyezteti a mostani magas vízhőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a magyarországi nagytavaknál 25 fok körüli vízhőmérsékletet mértek csütörtökön. A folyók magyar szakaszain is szinte mindenhol 20 fok felett alakultak a vízhőmérsékleti értékek; a Tiszán Tokajnál és Szegednél 27 fokos vízhőmérsékletet is rögzítettek.

agrotrend.hu / MTA, MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.