FÓKUSZBAN

Üzemanyag-megtakarítási lehetőségek a mezőgazdasági gépeknél

Az 1990-es évek elejétől kezdődően a mezőgazdasági gépek üzemeltetési költségei között az üzemanyagköltség jelenti a legnagyobb tételt.

Az 1990-es évek elejétől kezdődően a mezőgazdasági gépek ...

A munkáskéz hiányzik az agráriumból, nem az ész

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, amelyre jó válasz lehet az új technológiákat értő és használó szakemberek képzése. Ezt segíti a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, melynek keretében idén 8 agrárhallgató részesült szakmai elismerésben, és összesen 1,2 millió forint anyagi támogatásban.

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, amelyre ...

A hét témája: a rendkezelők fejlesztési irányai

A kaszálás során szűkített, vagy terített rendre rakott szálastakarmányok száradása tovább gyorsítható, a rendek mozgatásával (terítésével, lazításával, rendképzéssel, több rend összerakásával stb.). Ezeket az időjárás és a napszakok függvényében okszerűen kell alkalmazni, figyelemmel a rendkezelést követő betakarítási munkafázisok követelményeire is.

A kaszálás során szűkített, vagy terített rendre ...

Fenntarthatóság

2017. január 08., vasárnap • 11:40

Továbbra sincs gyógyír a nyúlállomány csökkenésére

Az elmúlt évben is folytatódott a mezeinyúl-állomány szűkülése a jászsági vadásztársaságok területein. A jellemzően apróvadas vidék egyik kiemelkedő bevételi forrása volt korábban az élőnyúl-befogás, illetve mezeinyúl-vadászat. Mostanra ez a tevékenység a háttérbe szorult, igaz, a társaságok próbálnak tenni azért, hogy gyarapodjon az állomány.

Függetlenül attól, hogy az elmúlt évben ideális időjárási körülményeket tapasztalhattunk, az állomány létszáma egyáltalán nem növekedett – állapította meg Pesti József a Jászberényi Lehel Vadásztársaság vadászmestere. – Sajnos látható, hogy összességében egyértelműen tovább csökkent a nyúlpopulációk létszáma a kistérségben.

Mivel minden társaság számára problémát jelent a kialakult helyzet, nemrégiben egy konferenciát is szerveztek Berényben annak érdekében, hogy körvonalazzák a megoldási lehetőségeket. Pesti József elmondta, hogy a konferencián résztvevők megállapították, hogy a legfontosabb teendője az érintetteknek, hogy megvédjék, lehetőség szerint növeljék a faj élőhelyeit a Jászságban. A legnagyobb problémát ugyanis épp az élőhelyek számának és területének csökkenése jelenti. A helyzet feloldását pedig kizárólag az összes érintett – a vadásztársaságok mellett a mezőgazdasági vállalkozások, az önkormányzatok, magánszemélyek –, közös fellépése eredményezheti.

A berényi társaságnál a másik jellegzetes apróvad a fácán, amiből hosszú évek óta mintegy kétezret nevelnek évente. Ezen a területen nincs gond a vadásztatással, illetve az értékesítéssel sem. Keveset vadásznak a mezei nyúlból a jászjákóhalmai határban is, illetve az élő állat befogása sem számottevő – a kettő összesen is alig érte el ebben a szezonban a negyvenet – az egykori egyedszámhoz képest. Wittrédi Péter, a Béke Vadásztársaság vadászmestere kiemelte, hogy az elmúlt évhez képest jóindulattal is csak az állomány számának stagnálásáról lehet beszélni, évekre visszamenőleg a csökkenés a jellemző. A helyzet kialakulásához nagyban hozzájárul a szakember véleménye szerint is az élőhely szűkülése, illetve az átalakuló mezőgazdasági termelés is.

A fácánvadászatot a kistelepülés határában január végével zárják, azt követően még néhány alkalommal dúvadvadászatot tartanak majd a tavaszi apróvadszaporulat védelme érdekében. – A mezei nyúl állományának fogyását elősegíti, hogy a mezőgazdasági termelés átalakulásával, az aratást követően azonnal tárcsázzák, majd szántják a területeket a termelők – jegyezte meg dr. Mosonyi Sándor, az alattyáni Úttörő Vadásztársaság tiszteletbeli elnöke. Ez pedig azt jelenti, hogy az apróvadakat folyamatosan etetni kell. Mindezen túl az sem elhanyagolható, hogy sok esetben korábban nem használt növényvédő szereket is alkalmaznak a gazdák, ami a nyúlállomány fogyásán is meglátszik. Egyetértett azzal, hogy csak közös fellépéssel lehet bármit is tenni a helyzet megváltoztatása érdekében.

Kiemelten figyelnek az őzgazdálkodásra

A jászsági vadásztársaságok számára az egyik, ha nem a legfontosabb vad már évek óta az őz. Szerencsére ezen a területen nincs ok a panaszra, a társaságok mindegyike arról számolt be, hogy a terveiknek megfelelően tudták, illetve tudják végrehajtani az őzek vadászatát ebben a szezonban. Folyamatosan gondoskodni kell a takarmányozásról, de az előttünk álló hideg hetekben még inkább nagy jelentősége van a vadőrök tevékenységének.

agrotrend.hu/szoljon

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/