FÓKUSZBAN

Kevesebb búza terem, de biztosított az ellátás

A szélsőséges időjárás okozta károk miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona terem, mintegy 4 millió tonna búzára lehet számítani a tavalyi 4,9 millió tonna után, de az ország kenyérgabona-ellátására, vetőmagra, exportra, illetve takarmányozásra megfelelő mennyiség áll rendelkezésre - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.

A szélsőséges időjárás okozta károk miatt 10-20 százalékkal ...

100 milliárd forintos kárt tud okozni a kukoricatermelésben az aszály

Egy-egy aszályos év csak a kukoricatermelést tekintve 100 milliárd forint kárt tud okozni, a helyzet megoldása érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) június 1-től visszavonásig tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte Pintér Sándor belügyminisztertől - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Egy-egy aszályos év csak a kukoricatermelést tekintve ...

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, amelyre mezőgazdasági témájú képeket várnak a szervezők - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, ...

Fenntarthatóság

2017. január 08., vasárnap • 11:40

Továbbra sincs gyógyír a nyúlállomány csökkenésére

Az elmúlt évben is folytatódott a mezeinyúl-állomány szűkülése a jászsági vadásztársaságok területein. A jellemzően apróvadas vidék egyik kiemelkedő bevételi forrása volt korábban az élőnyúl-befogás, illetve mezeinyúl-vadászat. Mostanra ez a tevékenység a háttérbe szorult, igaz, a társaságok próbálnak tenni azért, hogy gyarapodjon az állomány.

Függetlenül attól, hogy az elmúlt évben ideális időjárási körülményeket tapasztalhattunk, az állomány létszáma egyáltalán nem növekedett – állapította meg Pesti József a Jászberényi Lehel Vadásztársaság vadászmestere. – Sajnos látható, hogy összességében egyértelműen tovább csökkent a nyúlpopulációk létszáma a kistérségben.

Mivel minden társaság számára problémát jelent a kialakult helyzet, nemrégiben egy konferenciát is szerveztek Berényben annak érdekében, hogy körvonalazzák a megoldási lehetőségeket. Pesti József elmondta, hogy a konferencián résztvevők megállapították, hogy a legfontosabb teendője az érintetteknek, hogy megvédjék, lehetőség szerint növeljék a faj élőhelyeit a Jászságban. A legnagyobb problémát ugyanis épp az élőhelyek számának és területének csökkenése jelenti. A helyzet feloldását pedig kizárólag az összes érintett – a vadásztársaságok mellett a mezőgazdasági vállalkozások, az önkormányzatok, magánszemélyek –, közös fellépése eredményezheti.

A berényi társaságnál a másik jellegzetes apróvad a fácán, amiből hosszú évek óta mintegy kétezret nevelnek évente. Ezen a területen nincs gond a vadásztatással, illetve az értékesítéssel sem. Keveset vadásznak a mezei nyúlból a jászjákóhalmai határban is, illetve az élő állat befogása sem számottevő – a kettő összesen is alig érte el ebben a szezonban a negyvenet – az egykori egyedszámhoz képest. Wittrédi Péter, a Béke Vadásztársaság vadászmestere kiemelte, hogy az elmúlt évhez képest jóindulattal is csak az állomány számának stagnálásáról lehet beszélni, évekre visszamenőleg a csökkenés a jellemző. A helyzet kialakulásához nagyban hozzájárul a szakember véleménye szerint is az élőhely szűkülése, illetve az átalakuló mezőgazdasági termelés is.

A fácánvadászatot a kistelepülés határában január végével zárják, azt követően még néhány alkalommal dúvadvadászatot tartanak majd a tavaszi apróvadszaporulat védelme érdekében. – A mezei nyúl állományának fogyását elősegíti, hogy a mezőgazdasági termelés átalakulásával, az aratást követően azonnal tárcsázzák, majd szántják a területeket a termelők – jegyezte meg dr. Mosonyi Sándor, az alattyáni Úttörő Vadásztársaság tiszteletbeli elnöke. Ez pedig azt jelenti, hogy az apróvadakat folyamatosan etetni kell. Mindezen túl az sem elhanyagolható, hogy sok esetben korábban nem használt növényvédő szereket is alkalmaznak a gazdák, ami a nyúlállomány fogyásán is meglátszik. Egyetértett azzal, hogy csak közös fellépéssel lehet bármit is tenni a helyzet megváltoztatása érdekében.

Kiemelten figyelnek az őzgazdálkodásra

A jászsági vadásztársaságok számára az egyik, ha nem a legfontosabb vad már évek óta az őz. Szerencsére ezen a területen nincs ok a panaszra, a társaságok mindegyike arról számolt be, hogy a terveiknek megfelelően tudták, illetve tudják végrehajtani az őzek vadászatát ebben a szezonban. Folyamatosan gondoskodni kell a takarmányozásról, de az előttünk álló hideg hetekben még inkább nagy jelentősége van a vadőrök tevékenységének.

agrotrend.hu/szoljon

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.