FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Precíziós gazdálkodás

2016. október 14., péntek • 10:15

Vállalatirányítás a mezőgazdaságban

AMS (Agricultural Management Solutions), magyarul modern vállalatirányítás a mezőgazdaságban. Hatékony gazdálkodás ma már nem képzelhető el adatbányászat és elemzés nélkül. A KITE Zrt. megoldásai ehhez adnak hardvert és szoftvert, és ami a legfontosabb, tudást, szemléletmódot az értelmezéshez és a gyakorlati alkalmazáshoz.

Amikor bezuhannak a terményárak, és az egész világgal versenyzik hatékonyságban a túlélés érdekében az ember, akkor érdemes megfontolni, hogy mi hozhat akár filléres megtakarítást is a napi működésben. A sűrű fillér összeszámlálásakor pedig olykor komoly meglepetések is érhetik az embert. A gazdálkodás ilyen szintű áttekintéséhez azonban olyan mennyiségű és részletességű adatra van szükség, amelyet már csak az egyre érzékenyebb digitális technológiákkal felszerelt gépek, munkagépek biztosíthatnak, és amelyeket érdemes egy, a gazdaság működését átfogó, úgynevezett gazdaság-irányító rendszerben kezelni, tárolni és kiértékelni. Ez gyakorlatilag egy vállalatirányítási rendszer, ami a mezőgazdasági sajátosságokat kezeli és értékeli, egyúttal megkönnyíti a könyvelést, a gazdálkodási napló vezetését, a területek, gépek, inputanyagok rendszerezését, illetve a mért adatok kiértékelése alapján a fejlesztések tervezését is.

A gazdálkodás áttekintését szántóföldi növénytermesztés esetén érdemes a betakarításnál kezdeni. A modern kombájnok többféle szenzorral kaphatók már alapfelszereltségben is - a GPS jel vétel szinte alapkövetelménynek számít -, később pedig az egyéni igényeknek megfelelően további, az adatgyűjtést, hatékonyságjavítást szolgáló hardverrel és szoftverrel kiegészíthetők. A John Deere eszközöknél - a traktorok mellett a kombájnoknál is - alapfelszereltség a navigáció, aminek az egyik alapeleme a John Deere StarFire műholdvevő antenna. Az új StarFire 6000 antenna beépített domborzat-kompenzációs modullal rendelkezik, továbbá a GPS és GLONASS műholdakkal is kompatibilis. A beépített hardveres és szoftveres fejlesztéseknek köszönhetően lényegesen gyorsabban üzemképes és találja meg a navigációs vezérléshez szükséges műholdakat. A precizitás és hatékonyság viszont akkor a maximális, ha a navigációs rendszerünk ± 2cm pontosságú bármikor megismételhető RTK korrekciós jellel dolgozik. Ezt a KITE Zrt. saját, országos lefedettséget biztosító RTK hálózatának használatával érheti el.

A pontos, és a nyomvonalak rögzítésére alkalmas eszközökkel felszerelt gép hatékonysága tovább fejleszthető az AutoTrac elnevezésű automata kormányzást biztosító rendszerrel. Ez az RTK jel és a felvett nyomvonalak alapján lehetővé teszi, hogy bizonyos munkafolyamatok időben és térben bármikor megismételhetővé váljanak, vagy folytathatóak legyenek a következő művelési lépéssel. Az automata kormányzás arra is módot ad, hogy a művelés során csökkentse, vagy teljesen megszüntesse az átfedéseket, pontosítsa a csatlakozósorokat. Ezzel mintegy 5-10 százalékkal növelhető a gép teljesítménye, és megspórolható a felesleges üzemanyag- és inputanyag-felhasználás is, ráadásul a járművezető így jobban koncentrálhat az egyéb gépbeállításokra. Továbbá a munka rossz látási viszonyok mellett is maximális produktivitással végezhető.

A nagy sortávolságú kultúrákban - mint a kukorica, vagy a napraforgó - az AutoTrac kiegészíthető egy sorérzékelő szenzorral is. Az AutoTrac RowSense lényegében egy, a kombájn adapterére szerelhető csápos érzékelő, ami a sorok irányát érzékelve automatikusan irányítja a gépet, pontos sortartást biztosítva akkor is, ha a vezető épp a magtartály ürítéssel van elfoglalva.

Utóbbit persze megkönnyítheti a Maschine Sync rendszer telepítése, amellyel a kombájn és a szemhordó jármű működése szinkronizálható és automatizálható. A rendszer lehetővé teszi, hogy a szemhordó a tábla széléről nyomon követhesse a kombájn pozícióját, magtartályának töltöttségét, és szükség esetén késedelem nélkül elindulhat az ürítéshez. További előnye hogy a kombájn is érzékeli a közeledő járművet, és irányítani tudja azt, sebességét saját magáéhoz igazítva menet közben is le tudja üríteni szem- és időveszteség nélkül a tartályát. Mindeközben a kombájn ürítőcsigájára felszerelt kamera segítségével a gépkezelő a kombájn kijelzőjén keresztül láthatja a szemszállító kocsi töltöttségét és ennek függvényében irányíthatja azt.

Mind a kombájn, mind a szemhordó traktor felszerelhető a John Deere márka esetében a JD Link távdiagnosztikai rendszerrel. Ez folyamatosan rögzíti a gép üzemelési adatait, visszakereshető, hogy egy szezonban mennyi üzemórát és milyen kihasználtsággal dolgozott, mennyit állt-, vonult és takarított be a gép. Ez egyrészt a munkaszervezésnél és a logisztika megtervezésénél hasznos, másrészt a szervizelést is megkönnyíti az adatok ismerete. A JD Link révén - ha a tulajdonos engedélyezi - a gépek folyamatos kapcsolatban lehetnek a KITE szervizközpontjával, lehetőséget adva a kisebb problémák, vagy szoftverbeállítási változások távolról történő változtatására. Emellett a partnerek a gépdiagnosztikai adatokat akár a saját telefonjukra is lekérhetik, és ellenőrizhetik a gépkezelők munkáját is.

Mind a kombájn, mind a szemhordó traktor érzékelői által begyűjtött adatok rögzíthetők. A kombájn gyárilag vagy akár utólagosan is kiegészíthető hozam- és nedvességmérővel (Harvest Monitor), amivel, ha egy GreenStar 2630 célszámítógépet és egy StarFire antennát párosítunk, valamint a mért értékeket egzakt pozíciókhoz rendeljük, hozam- és nedvességtérképeket készíthetünk a tábláinkról (HarvestDoc). Ezzel rávilágíthatunk a táblán belüli terméseltérésekre, továbbá a termény víztartalmának értékeire.

Az így elkészített hozamtérkép később a differenciált inputanyag-kijuttatás megtervezéséhez használható, hasonlóan az egyéb, gazdaságban rögzített, talajmintázással kapott vagy külső adatforrásból származó információkhoz. A KITE már évek óta foglalkozik precíziós talajmintavételi és szaktanácsadási szolgáltatással. Az N2005 típusú fúró rendszerű talajmintavevő berendezés lehetővé teszi, hogy nagy pontossággal és a jogszabály által előírt gyakorisággal (20 leszúrás mintánként) történjen meg a szántóföldi mintavétel. Kellő gyakorlattal egy 5 hektáros területről mintegy 15perc alatt összegyűjthető (30 cm mélységből) a reprezentatív talajminta. Minden egyes leszúrás után a fúrót körülvevő gyűjtőtartályba kerül a talajminta. Az egész művelet a hordozó gépkocsiból vezérelhető és ellenőrizhető. A kezelő panelen TWIN számláló található, amely rögzíti az összes lefúrás számát és az aktuális mintavétel lefúrásainak számát is.

A precíziós gazdálkodás alapfeltétele a táblák talaj- és domborzati adottságainak pontos ismerete, mivel ez alapján tervezhető az inputanyag-gazdálkodás, a szükséges művelési mód megválasztása, és a tábla vízrendezése is. A belvizesedésre hajlamos tábláknál a belső szintmagasságok ismeretében például az átjárható vízelvezető árkok nyomvonalának és lejtésének megtervezésére, valamint kialakítására is módot ad a 3D térkép. A vápák szélesek, és maximálisan 40 centiméter mélyek, vagyis átjárhatóak traktorral is. Ezek kialakítását a domborzati térkép alapján saját gépkapcsolattal, szolgáltatásként vállalja a KITE Zrt.

A betakarítást követő tarlóhántásnál, alapművelésnél és magágykészítésnél ugyancsak hasznosak lehetnek az automata kormányzással felszerelt traktorok. A munka hatékonysága tovább fokozható a munkagépre szerelt úgynevezett munkagép azonosító rendszerrel. Ez a termék gyakorlatilag a munkagép - tárcsa, lazító stb. - alapbeállításait tartalmazza, s egyúttal monitorozza a felszerelése óta az eszközzel végzett tevékenységet is. Könnyebbséget annyiban jelent a traktorvezetőnek, hogy időt spórol azzal, hogy a csatlakoztatott munkagép paramétereit nem kell egyenként minden egyes munkagépcsere után lemérni majd beállítani a traktor célszámítógépén, ezzel a gépkezelő hibázási lehetőségeit is kiküszöböli.

A precíziós gazdálkodás részeként, a rendelkezésre álló külső- és belső adatforrásokra alapozva, lehetőség van a változtatható tőszámmal történő vetésre is. Ehhez azonban a végrehajtásig olyan lépésekre van szükség – agronómiai térképek készítése, feldolgozása, agronómiai döntés meghozatala, kijuttatási térkép elkészítése –amelyek megtétele precíziós gazdálkodási szaktanácsadás nélkül nehéz, gondoljunk csak a nagy mennyiségű adat kezeléséhez, feldolgozásához szükséges szoftverekre. Ezzel a precíziós gazdálkodási megoldással egy táblán belül eltérő tőtávolsággal, sűrűséggel bevetett zónákat alakíthatnak ki a gazdák, amelyeknél természetesen a műtrágya kijuttatás dózis szerinti differenciálására is lehetőség van az intelligens munkagépek és az automata kormányzás RTK pontossággal történő navigálása révén. Gyengébb termőképességű talajfoltokon megfontolandó - profit szempontjából nézve is – az alacsonyabb tőszámú vetés, ennek függvényében a kevesebb műtrágya-kijuttatás is, mivel gyakran a kedvezőtlen talajadottságok nem kompenzálhatók nagyobb inputanyag ráfordításokkal.

Egyébként az inputanyag kijuttatási térképeket a betakarítás utáni hozamtérképpel, illetve a művelési költségekkel, esetleges támogatási összegekkel összevetve táblaszintű jövedelmezőségi térkép készíthető, amely révén a termelés gazdaságossági információinak megismerése mellett például az is eldönthető, hogy adott növénykultúrát érdemes-e abban a táblában termelni. A jövedelemtérkép ahhoz is hasznos lehet, hogy az esetleges talajjavítás szükségességéről, lehetséges módjáról döntést hozzon a gazda a költség-haszon elemzés alapján.

Miután a vetést – a megfelelő szaktanácsadás mellett - megtervezte a gazda, és elkészültek az előírástérképek, a munka elvégzését megkönnyítendő az automata kormányzású traktorra szerelt intelligens vetőgép alkalmazása is szükséges. A megfelelő eszköz kiválasztásakor érdemes arra is figyelni, hogy hagyományos, vagy precíziós vetésre is használható szemenkénti vagy sűrű soros vetőgép mellett teszi-e le a voksát a termelő. A John Deere intelligens vetőgépek alkalmasak az előre megtervezett kijuttatási térképek pontos lekövetésére így a differenciált és szakaszvezérelt vetésre. Az automata kormányzással felszerelt traktorok célszámítógépeire feltöltött előírástérképekben meghatározott a kijuttatandó vetőmag mennyisége, a vetési zónák helye és mérete, az automatikus szakaszvezérlés lehetőség pedig megkönnyíti ezek gazdaságos végrehajtását, mivel a fedélzeti célszámítógép lefedési térképével nyomon követhető, hol járt már a gép, s így elkerülhető a kihagyás, duplavetés, továbbá az átfedés a tápanyag kijuttatásban és növényvédelemben.

(X)

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.