FÓKUSZBAN

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a zavartalan ...

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nemzeti gépfinanszírozási ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Technológia

2018. január 07., vasárnap • 17:19

A speed-breeding, az extrém gyors búzatermesztés módszere lehet

A módszer segítségével a kutatócsoport mindössze 8 hétre rövidítette a búza életciklusát. Ez azt jelenti, hogy minden évben akár 6 generáció búza termeszthető – ez háromszoros növekedést jelent a jelenlegi technológiával szemben.

Az úttörő módszer felgyorsítja a növénytermesztés kutatási törekvéseinek fejlődését, amely a Zöld Forradalom hangjává válhat. - írja az AgroPages.

A John Innes Center, a Queenslandi Egyetem és a Sydney Egyetem csapatai fejlesztették ki a speed-breeding módszert, amely használható üvegházban vagy mesterséges környezetben, az erősített világítás létrehoz egy intenzív naphosszas rendszert, hogy felgyorsítsa a jobb teljesítményű növények fejlődését.

- Globálisan kihívást jelentenek a magasabb hozamú és rugalmasan ellenálló növények. Ha egy időszakon keresztül több generáció kevesebb idő alatt képes beérni, akkor gyorsabban létre tudjuk hozni a genetikai kombinációkat, illetve tesztelhetjük különböző környezetekben és megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet - mondta Dr. Brande Wulff, a John Innes Center munkatársa, a Norwich egyik vezető szerzője.

Néhány éve a növények tökéletesítésére szolgáló kutatások megtorpantak, ami jelentős akadályt jelentett a növekvő népesség élelmezésére irányuló törekvéseknek és az éghajlatváltozás hatásainak kezeléséhez.

A gyors termesztés - jelentette ki Dr. Wulff - potenciális új megoldást kínál a 21. század globális kihívásaira.

Az új technológiával kezelt növények szebbek és egészségesebbek mint a normál állapotúak. 

Dr. Wulff elmondta: Szeretném azt gondolni, hogy 10 év múlva, ha kilépünk a mezőre, olyan növényre mutathatunk, amelynek tulajdonságait és vonásait ennek a technológiának a segítségével fejlesztették ki

Ez a módszer teljesen ellenőrzött növekedési környezetet használ, azaz egy standard üvegházban is lehet vele dolgozni. Olyan LED-es fényeket alkalmaz, amelyek napi 22 órára növelik a megvilágítást, így a fotoszintézis intenzitását is.

fotó: agropages.com

A LED-es lámpák jelentősen csökkentik a költségeket a nátrium-gőzlámpákhoz képest, amelyek régóta széles körben elterjedtek, de használatuk során sok hő keletkezik és rossz minőségű fényt bocsátanak ki.

A nemzetközi csapat azt is bizonyítja, hogy a gyors termesztési módszer számos fontos kultúrához használható. Évenkénti 6 generáció termesztéséig jutottak

  • a kenyérbúza,
  • durumbúza,
  • árpa,
  • borsó és
  • csicseriborsó esetében;
  • és négy nemzedékig a canola esetében.

Továbbá fontos eszköz lehet a növények genetikájának megértéséhez.

A gyors-termesztés sok más technológiával, például a CRISPR gén szerkesztésével kombinálható, hogy gyorsabban érje el a végeredményt

- magyarázza dr. Lee Hickey, a Queenslandi Egyetemről.

A tanulmány azt mutatja, hogy olyan tulajdonságok, mint a növényi kórokozók kölcsönhatása, a növényi alak és a szerkezet, valamint a virágzási idő részletesen tanulmányozható és a technológia alkalmazásával megismételhető.

A módszert örömmel fogadták a búzatermelők is, Ruth Bryant, az Egyesült Királyság búzapatológusa szerint a termelők mindig olyan módszereket keresnek, amelyek felgyorsíthatják a fajta piacra jutásának folyamatát.

agrotrend. hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.