FÓKUSZBAN

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, amelyre mezőgazdasági témájú képeket várnak a szervezők - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, ...

Növekvő félelmek - emelkedő agrárárak – hétvége lehűléssel

A hét első napjaiban az időjárás-piac fűtötte a kedélyeket, képletesen is és ténylegesen is. Az Európa nyugati felét is érintő, forró száraz időjárás a korai kalászosok betakarításának idő előtti kezdését eredményezte és az őszi kalászosok mennyiségi és minőségi romlásának veszélyét vetette fel.

A hét első napjaiban az időjárás-piac fűtötte a kedélyeket, ...

A hét témája: csökkentse a pergési veszteséget!

A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ciklusának záró akkordjához, a termelők egy része a növényvédelem szempontjából is „pontot tesz” a repcére.

A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ...

Technológia

2017. június 02., péntek • 13:59

Árad az adat a termőföldekről - de mit tegyünk vele?

A modern technológiának köszönhetően a mezőgazdasági adatok már könnyen gyűjthetőek, ugyanakkor a folyamatosan keletkező adatok mennyisége kezd nehezen kezelhetővé válni.

Ennek oka elsősorban az adatrögzítést és felvételezést végző eszközök különbözőségében és a gyűjtött adatok egy adatbázisban való szintetizálásának nehézségében rejlik.

A Nextent Informatika Zrt. szervezésében a budapesti Akvárium Klubban immáron második alkalommal került megrendezésre a Big Data Universe 2.0. A konferencia célja, hogy átfogó képet nyújtson az aktuális Big Data trendekről, illetve valós esettanulmányokon keresztül mutassa be, hogy egyes iparágak hogyan profitálhatnak a legjobban a Big Data technológiák alkalmazásából. A konferencia számos specifikus kérdés mellett idén a mezőgazdasági adatokból következtetett eredmények értékelésének, (precíziós gazdálkodás), rendszerezésének és értelmezésének kihívásaival is foglalkozott.

Gesztesi László – fotó: BDU

Az 1930-as években egy termelő 4 ember élelmezésére elegendő élelmet állított elő. Ez a szám az 1970-es években 73 főre ugrott. A gyors növekedési ütemet mutatja, hogy a 2010-es években egy gazda már 155 ember ellátásához szükséges élelmet termelt meg. A mérhető termelési teljesítmény és a megnövekedett kapacitás mögött összetett kísérletek nemesítések és tervezett módon történő adatgyűjés és annak elemzése áll.

Gesztesi László, a DuPont Pioneer üzletfejlesztési konzulense előadásában többek között elmondta, hogy

az adatok hatékony elemzése kulcsfontosságú a rendelkezésre álló művelhető területek potenciáljának maximalizálásához. Ez elengedhetetlen része az egyre növekvő népesség élelmiszer-ellátásának biztosításához.

A mezőgazdasági szektornak meg kell találnia a legjobb módot arra, hogyan értékelje, rendszerezze és értelmezze a kor technológiai vívmányainak köszönhetően megnövekedett mért és gyűjtött adatállományt, ami az egyes táblák szintjén pontosabb tervezhetőséget, szervezettebb növénytermesztési folyamatok végzését és azok nyomonkövethetőségét képes biztosítani.

A konferencián elhangzott előadásokat  itt tekintheti meg.

agrotrend.hu (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.