FÓKUSZBAN

Mindannyian ugyanazért, a magyar mezőgazdaságért dolgozunk!

Fejér megye agráriuma évről évre fejlődik, s ehhez nagymértékben járulnak hozzá az ágazatban tevékenykedő szaktanácsadók, akik a gazdákat mind a pályázatokban, mind az adminisztrációban, mind a hatékony növénytermesztésben, állattenyésztésben és kertészeti munkában segítik. Minderről, valamint Fejér megye mezőgazdaságáról Balázsik Zsófia szaktanácsadóval beszélgettünk.

Fejér megye agráriuma évről évre fejlődik, s ...

A hét témája: válasszon hosszabb ideig betakarítható csemegekukorica hibridet!

Évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, különösen a szuperédes fajták iránt nőtt meg az igény.

Évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, ...

Szavazzon Magyarország Legszebb Birtokára!

Elindult a közönségszavazás, a voksokat 2017. augusztus 31-ig várjuk!

Elindult a közönségszavazás, a voksokat 2017. augusztus 31-ig ...

Technológia

2017. június 02., péntek • 13:59

Árad az adat a termőföldekről - de mit tegyünk vele?

A modern technológiának köszönhetően a mezőgazdasági adatok már könnyen gyűjthetőek, ugyanakkor a folyamatosan keletkező adatok mennyisége kezd nehezen kezelhetővé válni.

Ennek oka elsősorban az adatrögzítést és felvételezést végző eszközök különbözőségében és a gyűjtött adatok egy adatbázisban való szintetizálásának nehézségében rejlik.

A Nextent Informatika Zrt. szervezésében a budapesti Akvárium Klubban immáron második alkalommal került megrendezésre a Big Data Universe 2.0. A konferencia célja, hogy átfogó képet nyújtson az aktuális Big Data trendekről, illetve valós esettanulmányokon keresztül mutassa be, hogy egyes iparágak hogyan profitálhatnak a legjobban a Big Data technológiák alkalmazásából. A konferencia számos specifikus kérdés mellett idén a mezőgazdasági adatokból következtetett eredmények értékelésének, (precíziós gazdálkodás), rendszerezésének és értelmezésének kihívásaival is foglalkozott.

Gesztesi László – fotó: BDU

Az 1930-as években egy termelő 4 ember élelmezésére elegendő élelmet állított elő. Ez a szám az 1970-es években 73 főre ugrott. A gyors növekedési ütemet mutatja, hogy a 2010-es években egy gazda már 155 ember ellátásához szükséges élelmet termelt meg. A mérhető termelési teljesítmény és a megnövekedett kapacitás mögött összetett kísérletek nemesítések és tervezett módon történő adatgyűjés és annak elemzése áll.

Gesztesi László, a DuPont Pioneer üzletfejlesztési konzulense előadásában többek között elmondta, hogy

az adatok hatékony elemzése kulcsfontosságú a rendelkezésre álló művelhető területek potenciáljának maximalizálásához. Ez elengedhetetlen része az egyre növekvő népesség élelmiszer-ellátásának biztosításához.

A mezőgazdasági szektornak meg kell találnia a legjobb módot arra, hogyan értékelje, rendszerezze és értelmezze a kor technológiai vívmányainak köszönhetően megnövekedett mért és gyűjtött adatállományt, ami az egyes táblák szintjén pontosabb tervezhetőséget, szervezettebb növénytermesztési folyamatok végzését és azok nyomonkövethetőségét képes biztosítani.

A konferencián elhangzott előadásokat  itt tekintheti meg.

agrotrend.hu (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.