FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Technológia

2017. november 07., kedd • 08:14

Fedés került a fóti Lovasterápiás Központ homokos pályájára

A mezőgazdaságban a használhatóság és a költséghatékonyság kéz a kézben járnak az infrastruktúra bővítésnél. Egyre több acélcsarnokot használnak nemcsak lovardának, de takarmánytárolásra vagy állattartó épületként is Magyarországon.

A Frisomat Kft. hidegen hengerelt profilokból készülő acélcsarnokaival az egyszerű és költséghatékony kivitelű csarnokoktól az egyedi igényekhez szabott csarnokóriásokig minden vevőkívánságra talál megoldást. A több mint száz országban épült 35 000 Frisomat csarnok a referencia.

fotó: Gordon Eszter

Manapság a lovas sportok eredményein és a szabadidős lovagláson túl egyre gyakoribb, hogy az állatok terápiás feladatairól beszélünk például gyermekek rehabilitációja kapcsán. Ez a legfőbb feladata a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat most megújult fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának. Szeptemberben készült el az egyik meglévő homokos lovaspálya fedése, amelynek gyártását és összeszerelést a Frisomat végezte.

A lovasterápiás foglalkozásokon a fejlesztő és rehabilitációs munkát a körülmények (időjárás, talaj állapota) jelentősen befolyásolhatják. Fóton 2003 óta működik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja ma már 22 hektáros területen, ahol nemcsak fejlesztő lovasterápiás foglalkozások, de lovasterápiás szakemberek képzése és továbbképzése is zajlik.

A központban rendszeresen Nemzetközi Díjlovas Versenyt és gyermekeknek Lovasterápiás Versenyt is rendeznek, ezért a napi munka és a versenyek bonyolításának megkönnyítése érdekében merült fel az egyik nagy homokos pálya lefedése. Így minimalizálni lehet az időjárás – eső, hóesés – hatásait és ennek következtében a talaj karbantartása is könnyebb. Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálta elnöke is elmondta, hogy a Lovasterápiás Központban évente több ezer gyermek veszt részt fejlesztő terápiában időjárástól függetlenül. Az ideális körülmények nemcsak nekik, de lovasterapeuta képzéshez is alapvetően fontosak, és a versenyek zavartalan lebonyolítása miatt is szükség volt már egy fedett pályára.

fotó: Gordon Eszter

A szeptemberben elkészült a lovarda nemcsak látványos, de a méretei is beszédesek. 43 méter szabad fesztávolságú, belső alátámasztás nélküli fedést kapott a pálya, így a lovarda 72 méter hosszú és 6,2 m magas nyitott oldalú épület lett. És nemcsak az építési idő - 3 hét alatt készült el – a rekord, hanem a mérete is egyedülálló a Frisomat csarnokok között: Közép-Európában a legnagyobb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acél profilokból készült, trapézlemez burkolatú csarnoka áll Fóton.

Gördülékeny volt a közös munka a Frisomat és a fővállalkozó Rebeton Kft. között, és mind a kivitelezésben résztvevő felek, mind a megrendelő nagyon pozitívan nyilatkoztak az együttműködésről. „Miután elmondtuk, hogy mi alapvetően mit szeretnénk a területen, nyugodtan rábíztuk magunkat a tervezőre és a kivitelezőre és nagyszerű együttműködés alakult ki közöttünk. A végeredmény pedig egy látványos és mindenekelőtt jól használható lovarda lett, amelyet már az idei Díjlovas és Lovasterápiás versenyünkön a lovasok fel is avattak.” – nyilatkozta dr. Edvi Péter.

Több olyan adottság volt, mely nehezítette a kivitelezést és a szakemberek mégis gyors és hatékony megoldást találtak. Takács Dávid, a Rebeton Kft. képviselője szerint nyugati precizitással és időjárástól függetlenül folyamatos munkával be is fejezték határidőre a csarnok felállítását.

fotó: Gordon Eszter

A vízelvezetés miatt csövezéssel ellátott homokos pálya volt az egyik nagy kihívás, mert nem könnyű ilyen felületen egy 40 tonnás daru mozgatása. Ezt a szakemberek nagy rutinnal oldották meg úgy, hogy a daru alá előregyártott beton panelekből építettek ideiglenes utat. Összehangolt munkával 15 szakember 4 nap alatt állította fel a 19 fő keretállást. És a gyors munkát olyan alapos takarítás követte, ami még a fővállalkozót is meglepte, mert a gondos szakemberek a gyerekek és az állatok biztonsága érdekében a lehullott csavarokat és egyéb fémhulladékokat is mind összegyűjtötték és még a homokos pályát is átgereblyézték, rendezték.

Az acélcsarnokok minőségére és megbízhatóságára 25 év és több mint ezer csarnok a referencia Magyarországon. Az egyszerű vonalvezetésű épületek (Go széria) a gyors és költséghatékony csarnokmegoldást nyújtják. Amíg ezek a csarnokok verhetetlen áron kínálnak megbízható minőséget, addig a Pro széria elemei az egyediségükkel, az ügyféligényeihez tökéletesen alkalmazkodó műszaki megoldást nyújtanak. A folyamatos fejlesztés és műszaki, mérnöki támogatás pedig évtizedek óta jellemzi a Frisomat tevékenységét és segíti a gazdák igényei szerinti acélcsarnok elkészülését.

(x)

 

 

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.