FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Technológia

2017. november 06., hétfő • 14:02

Visszatér a robot, ha megérett az eper

Új termesztési rendszert fejlesztenek, robottal együtt. Hajolgatni nem kell, és ipari zónában is lehetne nagyban termeszteni az epret.

Az eper nem egy kókuszdió, tehát ahhoz, hogy a szemeteket nem szétnyomó eperszedő robot készüljön, kifinomult technikai tudás szükséges.

Egy Belgiumban működő üvegházban egy kis robot az egymás fölötti termesztő tálcákról függő eperszemeket gyengéden megfogja 3D-nyomtatóban készült mancsával, elvágja a szárat, majd a dobozba teszi.

Ha úgy érzi, hogy egy szem még nem elég érett, megsaccolja, mikor lesz szedhető, memorizálja a helyét, és időben visszatér érte.

fotó: octinion.com

Ez egy olyan rendszer tesztje, amelyet egy kutató-fejlesztő vállalkozás, az Octinion hozott létre a robottal együtt. A cég úgy véli, hogy rendszerével egyszerte helyettesíthető a szabadföldi termesztés és a kézi szedés – számolt be a Syngenta Magyarország blogja.

Az Octinion robotja öt másodpercenként tesz dobozba egy szemet, ami kissé lassúbb a három másodpereces átlagot produkáló embernél, de a cég szerint az egy eperszemre eső költség a robot és az ember esetében ugyanaz. És a robot még gyorsulhat.

A robotot az úgynevezett „tabletop” termesztési módhoz fejlesztették ki. A tabletop azt jelenti, hogy a talaj fölött függő tálcákban nő az eper, így nem kell hajolgatni. A rendszer Európában is terjedőben van, de az igazi hazája Kalifornia, amely a legtöbb epret termeszti az Egyesült Államokban.

„Az USA eperpiacának 80 százalékát Kalifornia elégíti ki. Tehát, ha valaki New Yorkban vásárol egy tálcával, azt át kell szállítani az egész kontinensen. A mi rendszerünk viszont lehetővé teszi akár egy ipari zónában is az eper nagybani termesztését” – mondta Tom Coen, az Octinion vezérigazgatója.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.