Agrárpénzek

Piac

2016-os kérelmekre vonatkozóan hamarosan új uniós jogszabály várható

Egyre hatékonyabban használják ki a gazdák a termeléshez kötött támogatási jogcímeket – nőtt a termeléshez kötött támogatásokra beadott gazdálkodói kérelmek száma. A Közös Agrárpolitika keretein belüli támogatási rendszer sok lehetőséget nyújt a gazdálkodóknak, ugyanakkor szigorú ellenőrzési rendszer társul hozzá. A 2016-os kérelmekre vonatkozóan hamarosan új európai uniós jogszabály születik.

Egy jól működő konstrukcióról van szó – mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a XVII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten. Feldman Zsolt szerint sokat javult a területalapú támogatási rendszer tavaly, a hatóságok folyamatosan javítják a hibákat, teszik egyre rugalmasabbá, "élhetőbbé" a rendszert. Hangsúlyozta, hogy a korábbi, lényegében csak területalapon, földhasználat alapján működő rendszerben 2015-ben új lehetőségek nyíltak meg a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására, lehetővé vált az egyszerűsített átalány támogatási rendszer bevezetése a kisgazdaságoknak és sikerült célzott, a termelés mértékétől függő, termeléshez kötött támogatást biztosítani a szektorban.

A legfontosabb módosítások között említette a zöldítés megjelenését. Ennek keretében a források harminc százaléka egy új környezetvédelmi, természetvédelmi szempontrendszer és ökológiai célrendszer alapján vehető igénybe. Ez a legnagyobb kihívás, amely az elmúlt évben támogatás-igénybevételi oldalon a magyar mezőgazdaságban megjelent – fogalmazott az államtitkár. Gazdálkodói szempontból a zöldítés legtöbb feladatot igénylő része az ökológiai fókuszterületek biztosítása. A magyar termelők ésszerűen próbálták meg teljesíteni ezeket az előírásokat, legtöbbjük nitrogénmegkötő növényeket vetett, parlagon hagyta bizonyos területeit vagy ökológiai másodvetést alkalmazott.

A Közös Agrárpolitika keretein belüli támogatási rendszer sok lehetőséget nyújt a gazdálkodóknak, ugyanakkor szigorú ellenőrzési rendszer társul hozzá.

A várható további változások között szólt arról, hogy a 2016-os kérelmekre vonatkozóan hamarosan új európai uniós jogszabály születik. A "sárga lapok" rendszere alapján, ha a gazdálkodó túligénylése nem haladja meg a tíz százalékot, a szankció felét kell csak megfizetni, ha a következő évben a gazdálkodó nem követ el újabb hibát. Ellenkező esetben a büntetés fennmaradó részét is meg kell majd fizetni.

Feldman Zsolt elmondta: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal bevezette az előzetes ellenőrzés jogintézményét, amelynek célja, hogy minél nagyobb arányban történhessen előlegfizetés, illetve minél kisebb legyen a levonással érintett kérelmek aránya. Az ellenőrzés eredményéről a problémákkal érintett gazdálkodók értesítést kaptak és 2016. június 27-ig lehetőségük volt a szankciómentes korrigálásra. A mintegy 50 ezer megkeresett gazdálkodóból 44 ezer élt a korrigálás lehetőségével, ami mindenképpen kevesebb szankció kivetését fogja jelenteni.

agrotrend.hu / FM, MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook