FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Agrárpénzek

2017. november 14., kedd • 12:28

Adminisztratív változások a termeléshez kötött támogatásoknál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a gazdálkodók visszajelzései alapján ismételten kezdeményezte a termeléshez kötött támogatásokra vonatkozó rendeletben foglalt előírások egyszerűsítését. A változások néhány napja léptek hatályba.

Az Európai Unió lehetőséget biztosít arra, hogy a tagállamok korlátozott összegű termeléstől függő támogatást nyújtsanak a termelés fenntartása érdekében a sajátos helyzetű ágazatok szereplői számára, illetve azon mezőgazdasági ágazatoknak, amelyek gazdasági, környezetvédelmi és/vagy társadalmi szempontból kiemelt fontosságúak. E gondolatok a hazai jogrendszerben a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III.13) FM rendeletben fogalmazódtak meg. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a gazdálkodók visszajelzései alapján ismételten kezdeményezte a rendeletben foglalt előírások egyszerűsítését. A módosított rendelet 2017. november 7-én lépett hatályba.

A legfontosabb változások a következők

  • Rizstermesztés és szemesfehérjetakarmány-növény termesztése esetén

Továbbra is meg kell küldeni a hozamigazolás másolatát a betakarítást követő két héten belül, legkésőbb tárgyév november 15-éig a Kincstár részére. Fontos változás azonban, hogy a dokumentumok benyújtásának elmulasztása esetén a Kincstár – ötnapos határidő tűzése mellett – felszólítást küld azok hiánytalan benyújtására. Így elkerülhetővé válnak a figyelmetlenségből eredő büntetések.

Ha a termelő a tárgyévben nem teljesíti a rizstermesztés és szemesfehérjetakarmány-növény termesztése esetén meghatározott hozam mennyiségét, akkor erről legkésőbb tárgyév november 30-áig köteles a Kincstár részére elektronikusan nyilatkozatot tenni, melyben a kérelmét visszavonhatja. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha még nem kézbesítették a helyszíni ellenőrzés lefolytatásáról szóló értesítést. A nyilatkozat megtételének elmulasztását a jogosultsági feltétel nem teljesítésének tekintik a jövőben.

  • Torma- és spárgadugvány, illetve borsó termesztése esetén

A termeléshez kötött közvetlen támogatás igénylése céljára bejelentett teljes terület vonatkozásában hektáronkénti minimális szaporítóanyag felhasználásáról továbbra is nyilatkozni kell, azonban a ténylegesen felhasznált mennyiséget csak a gazdálkodási napló vonatkozó betétlapjain kell rögzíteni és nem kell beküldeni a Kincstár részére.

A fenti változások által érintett dokumentumokat a gazdálkodóknak a dokumentum kiállításától számított öt évig meg kell őriznie, és a helyszíni ellenőrzéskor azokat a Kincstár részére be kell mutatnia.

  • Anyatehén- és tejhasznútehén-tartás támogatása esetén

A továbbiakban nem a termelőnek kell beszereznie a hatósági állatorvostól vagy a járási főállatorvostól azt az igazolást, mely bizonyítja, hogy az állomány a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában gümőkor-, brucellózis- és leukózismentes.

Ezt az igazolást a tenyészet szerint illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi hatáskörében eljáró megyei kormányhivatal a mezőgazdasági termelő egységes kérelme alapján a Kincstár megkeresésére, a megkereséstől számított hatvan napon belül megküldi a Kincstár részére.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.