FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Agrárpénzek

2017. szeptember 13., szerda • 13:02

Csökkenő áfában és fejlesztési forrásokban bízik az élelmiszeripar

Több százmilliárd forint fejlesztési forrás érkezhet az élelmiszeriparba. Emellett több termék áfájának csökkentése lenne indokolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

Háromszázmilliárd forintnyi uniós forrás érkezhet meg az élelmiszeripar szereplőihez az elkövetkezendő egy-két évben – mondta a Magyar Hírlapnak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, aki az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöki posztját is betölti. Ebből kétszázmilliárd a Vidékfejlesztési Programhoz kötődik, a mikro- és a kisvállalkozások fejlesztéseit segítheti, illetve azon mezőgazdasági termelőket, akik az élelmiszeriparba kívánnak befektetni. Százmilliárd forintnyi GINOP-forrásra pedig a közepes méretű élelmiszeripari cégek pályázhatnak. Az elnyerhető források ötven százaléka vissza nem térítendő támogatás. Hozzáfűzte: a pályázatok már megnyíltak, a döntések még nem születtek meg.

Éder Tamás hangsúlyozta: a források megnyílása részben a NAK lobbitevékenységének köszönhető. Ugyanez vonatkozik az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentési folyamatára, amelynek során 2014-től több termék adókulcsa is mérséklődött.

A NAK alelnöke jelezte: a kamara és a nemzetgazdasági tárca munkacsoportja várhatóan

még ebben a hónapban összeül, hogy áttekintse, mely élelmiszerek áfája milyen ütemezésben csökkenhet a jövőben a költségvetés teherbíró képességének a tükrében.

Számos élelmiszeripari szektor, így a zöldség-gyümölcs ágazat, a sütőipar is szeretne alacsonyabb áfát. A döntések meghozatalakor fontos szempont a költségvetés teherbíró képessége.

A NAK szerint

a zöldség, a gyümölcs, a kenyér, a péksütemény, a vadhús, a szarvasmarha-hús, a méz, valamint az UHT- és az ESL-tej esetében is öt százalékra kellene csökkenteni az áfát.

Az élősertésekkel kezdődött az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének folyamata, még 2014-ben. Azóta számos élelmiszer, például a friss tej, a baromfihús, a tojás áfája is mérséklődött, így tízmilliárdokat spórolhattak meg összességében a magyar családok. A Magyar Hírlap áfa-összeállítása itt olvasható.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.