FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Agrárpénzek

2017. november 13., hétfő • 11:28

Kezdődnek a támogatási viták - valószínűsíthető a támogatások csökkenése

Bár több lényeges pontban is megfelel a magyar kormány előzetes tárgyalási álláspontjának a 2020 utáni közös agrárpolitika (KAP) eddig kiszivárgott tervezete, valószínűsíthető a támogatások csökkenése, ami érzékenyen érintheti a hazai agrártermelőket.

A mostaninál egyszerűbb és kevésbé központosított közös agrárpolitikáról szólnak az Európai Bizottság (EB) agrárpolitikai főigazgatóságának kiszivárgott elképzelései. Az új KAP-ról szóló közleményt a bizottság november 29-én véglegesíti és hozza nyilvánosságra.

A főigazgatóság elutasítja a közvetlen kifizetések nemzeti társfinanszírozásának, illetve annak választhatóságának bevezetését. Vagyis az agrártermelők jövedelmének 46 százalékát kitevő közvetlen támogatásokat továbbra is uniós szinten folyósítják majd.

A közvetlen kifizetések uniós hatáskörben hagyása megfelel a magyar álláspontnak

közölte a Világgazdaság érdeklődésére Hollósi Dávid, a Takarék csoport agrárigazgatóságának igazgatója. Mint megemlítette, Magyarország mellett más, erősen érintett tagállamok is kifejtették ellenvetésüket a nemzeti társfinanszírozás bevezetése ellen.

A kiszivárgott tervezet

több eszközzel is előnyben részesítené a kisebb, legfeljebb közepes méretű gazdaságokat,

ami – filozófiáját tekintve – ugyancsak nem áll messze a magyar állásponttól.

Vélhetően azt a hírt is örömmel fogadták a hazai agrárirányításban, hogy decentralizálnák a KAP végrehajtását: az EU a továbbiakban csak a főbb paramétereket határozná meg, a végrehajtás módját a tagállamok állítanák össze egy stratégiai terv formájában, hasonlóan a Vidékfejlesztési programhoz.

fotó:Pixabay

A szakértő szerint a zöldítés átalakításáról egyelőre sokat nem tudtunk meg, de a bonyolult és kontraproduktív rendszer átalakítása vélhetően nem sok tiltakozást generál majd. A Takarék agrárigazgatója szerint azonban a magyar kormány által is elfogadható formába csomagolt átalakításnál a lényeg várhatóan a támogatások csökkenése lesz. Ennek egyrészt objektív oka a Brexit, a rendelkezésre álló források csökkenése, másrészt azonban úgy tűnik, egy érzékeny témát is megnyitni készül az EU, mégpedig a támogatási szintek tagállamok közötti, nyugat-keleti irányú kiegyenlítését.

Magyarország – mint a tagság fajlagos támogatásokat tekintve egyik legnagyobb nyertese – számára ez a kezdeményezés arányosan, a torta méretének csökkenésén is túlmutató támogatáscsökkenést eredményezhet. Ebben már biztosan lesznek viták – véli a szakértő.

A mostani elképzelések szerint kötelező felső határt szabnának az egyes gazdaságok számára folyósítható közvetlen kifizetéseknek. Az egy gazdaságnak juttatható támogatási plafon 60 ezer és 100 ezer euró között lenne.

A tervek szerint a kisgazdaságok megemelt támogatáshoz juthatnának. Ennek várható hatásáról Hollósi Dávid elmondta, hogy gyors számításaik szerint a kedvezőbb változatban 15, a másik verzióban pedig 22 százalékkal csökkenne a területalapú és zöldítési támogatások mértéke a hazai agráriumban. Ennek összegszerűen és arányait tekintve is a közép- és nagyüzemek lennének a vesztesei: a 440–1200 hektár között gazdálkodók 40, illetve 64 százalékkal, az 1200 hektár felettiek pedig 70-80 százalékkal alacsonyabb támogatási összeggel számolhatnának.

Ugyanakkor a hazai mezőgazdasági terület mintegy 55 százaléka a 60 ezer eurós támogatási összegnek megfelelő birtokméret alá tartozik, ezeket nem érintené a módosítás – tette hozzá Hollósi Dávid.

fotó:Pixabay

A szakértő szerint ugyanakkor más eszközökkel, például jövedelemtámogatással az így kieső pénzek egy része pótolható, de egy ilyen modellváltás ezzel együtt is jelentős változásokat indítana el ebben a szegmensben.

„Aki nem tudja jól csinálni, az abbahagyja, így akár egy koncentráció is megindulhat. Az sem kizárt, hogy a sok esetben keresztfinanszírozott állattenyésztési ágazatok lehetnek a változások első rövid távú vesztesei”

– vázolta a Takarék agrárigazgatója.

Arra a kérdésre, hogy mely ügyekben kellene a magyar agrárdiplomáciának a tervezethez képest változtatásra rábírnia az EB-t, Hollósi Dávid azt válaszolta, hogy

a legnagyobb probléma a támogatások ágazatok szerinti egyenlőtlen elosztása.

Az erőteljesen támogatott szántóföldi ágazat mellett vannak olyan állattenyésztési ágazatok – illetve az élelmiszeripar is ide tartozik –, ahol értékteremtő módon lehetne elkölteni a mostaninál nagyobb összegű támogatásokat is.

Ebben a témában kellene a tárgyalások során egy olyan stratégiai szemléletet képviselnünk, amely az egyes ágazatok fejlődési potenciálján és valós erőforrásigényén alapulva hosszú távon igyekszik maximalizálni Magyarország agrár- és élelmiszeripari ágazatainak versenyképességét. Lehet, hogy itt nyitott ajtón kopogtatunk, elképzelhető, hogy a decentralizált rendszer erre a kérdésre is megfelelő formát jelent majd – vetette fel.

A támogatási összegek újraosztásában természetes szövetségeseink elsősorban a visegrádi csoport országai és a balti államok lesznek.

Az unión belüli agrárerőviszonyok jövőbeni átalakulására ugyanakkor csak részben hathat a támogatás – véli a szakértő –, lényeges szempont az is, hogy a központi forrást hogyan tudjuk felhasználni.

További kérdés, hogy elsajátítjuk-e az agráriumban is azt a szemléletet, amely az ipari termelésnek már régóta sajátja, vagyis hogy az ipar hatékonyan, versenyképesen vesz részt a nemzetközi munkamegosztásban, ennek révén pedig jobban tud piacokat szerezni vagy a sajátjait megőrizni. Ezekből következően a versenyképességnek csak egy, és talán nem is a legfontosabb összetevője a támogatási rendszer – nyomatékosította Hollósi Dávid.

agrotrend.hu / vg.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.