FÓKUSZBAN

Milliárdos biomassza erőmű épül Szabadegyházán

A beruházással a cég 100 százalékban maga fogja megtermelni a termeléshez használt gőz- és hőigényét.

A beruházással a cég 100 százalékban maga fogja megtermelni ...

Ha tavasz, akkor támad a tafrina

Az őszibarack-termelők számára a vegetációs idő első bosszúságát a tavaszi időszakban a tafrina okozhatja. Az időjárási viszonyokra tekintettel, a tavaszi időjárás általában mindig kedvez a tafrinás betegségnek, hiszen a betegség a nyirkos, hűvös időjárási körülmények között tud leginkább kialakulni és terjedni.

Az őszibarack-termelők számára a vegetációs idő első bosszúságát ...

Agrárpénzek

2017. február 10., péntek • 12:03

Nem a de minimis támogatásra vártak a baromfipiacon

Egyelőre közigazgatási egyeztetés előtt áll az a rendelettervezet, amely alapján a de minimis szabályoknak megfelelő támogatást igényelhetnek a víziszárnyastartók. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a rendelet 1100 gazdálkodót fog érinteni, a kifizetéseket tavasszal tervezik. Még a kormány döntésére vár a nagyobb összeget jelentő közvetett károk enyhítését célzó javaslat.

A közvetett károk enyhítéséről szóló javaslat még a kormány előtt van. – A terméktanács támogat minden megoldást, amely kárenyhítésként pluszforrást juttat a madárinfluenza miatt gondba jutott termelőknek – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Szerinte most még csak becslésekbe lehet bocsátkozni arról, hogy mennyien juthatnak kárenyhítő támogatáshoz a víziszárnyastartók számára meghirdetett 1,5 milliárd forintos keretből, de az már most valószínű, hogy nem minden károsult kaphat ebből a forrásból – mondta. Ráadásul nagy az esély arra, hogy ki sem tudják majd meríteni a keretet az igénylők.

A de minimis támogatás sajátossága ugyanis, hogy a kis- és közepes vállalkozások maximum 15 ezer eurós támogatást vehetnek igénybe ezen a jogcímen. Azt is csupán háromévente, vagyis ha valaki már más jogcímen kapott ilyen dotációt, akkor – ha nem hívta le a teljes 15 ezer eurós keretet – csupán a „maradékra” lesz jogosult.

Fotó:MTI

A madárinfluenza okozta kár enyhítésére meghirdetett de minimis támogatást sajátos módon összekötik az állatjóléti támogatással – derül ki a rendelettervezetből. Aszerint ugyanis a támogatást azok a víziszárnyastartók hívhatják le, akik az elmúlt években – 2015-ig visszamenőleg – jogosan igényeltek állatjóléti támogatást, de a víziszárnyasokra megszabott 5 milliárd forintos keret túligénylése miatt a jogszabályban meghatározottnál kevesebb pénzhez jutottak. Most pedig a ténylegesen kiutalt, illetve az elméletileg járó támogatás különbözetét kaphatják meg – a de minimis szabályok szerint.

A baromfipiacon azonban nem erre a de minimis támogatásra vártak, hanem a BTT által kidolgozott javaslat elfogadására, amely a termelők – az általuk 3-4 milliárd forintosra becsült – közvetett kárai mellett a feldolgozók veszteségeit is kompenzálná 3 milliárd forint erejéig. A Világgazdaság úgy értesült, hogy az erről szóló javaslat az agrár- és munkaerőpiacért felelős nemzetgazdasági tárca előterjesztéseiben már a kormány előtt van, ugyanakkor arról nincs hír, hogy mikor várható döntés.

A madárinfluenzával sújtott területeken a szárnyasok leölése miatt keletkezett, 3 milliárd forintosra becsült közvetlen kárt mindenképp kompenzálja a kormány. A BTT további 6-7 milliárd forintos kárenyhítési igényével együtt 9-10 milliárd forintra szökő kárenyhítési összegnél az összesített veszteség valójában akár 30 százalékkal is nagyobb lehet – vélik a terméktanácsnál. Szerintük ahhoz, hogy a feldolgozóknál ne kezdjék el elküldeni a munkásokat, gyorsan kellene lépni.

Amire pedig nincs sok esély: szakértők szerint ugyanis – mivel feltehetően uniós akkreditáció is szükséges lesz a nagyobb léptékű kárenyhítéshez, illetve Brüsszeltől is remél erre forrást a kormány – a döntés nem lesz gyors.

agrotrend.hu / vg.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/