FÓKUSZBAN

Ösztönözné a kormány a kis naperőművek létesítését

Ösztönözné a kormány a kis naperőművek létesítését

Megkönnyíti a földhasználati szabályokat a kormány ...

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

A Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott ...

Agrárpénzek

2017. szeptember 15., péntek • 15:08

Nem romlott a termelők biztosításkötési kedve

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet negyedik alkalommal szervezte meg „Az agrár-kockázatkezelési rendszer 2016. évi tapasztalatai” című éves workshopját. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a rendszer jól működött az előző évben.

A szakmai eszmecserén az agrár-kárenyhítési, valamint díjtámogatott biztosítási rendszer működtetésében meghatározó hatósági szervezetek (MÁK, NÉBIH, FÖMI, OMSZ), biztosítók és biztosítóegyesületek, valamint a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az AKI illetékesei vettek részt. A rendezvény célja a 2016. évi agrár-kockázatkezelési rendszer eredményeinek értékelése volt a számok tükrében, valamint a 2017. évi tapasztalatok és várható tendenciák megvitatása volt.

A résztvevők Kemény Gábor információs igazgató köszöntője után az időjárási kockázatok kezelését célzó rendszer I. és II. pillérének 2016. évi folyamatairól hallhattak előadást, kitérve a részvételre, a károk és kárhányadok alakulására, valamint a biztosítási díjak változására. Ezt követően a résztvevők kerekasztal-beszélgetésen fejthették ki véleményüket és gyakorlati tapasztalataikat a témával kapcsolatban.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a 2016-os évben tovább fejlődött a rendszer.

Az I. pillérben a jogszabályi változásoknak köszönhetően tovább enyhültek a kárenyhítési juttatások kifizetési feltételei, melynek köszönhetően a gazdák magasabb kártérítésben részesültek, a II. pillérben pedig ugrásszerűen megemelkedett a díjtámogatott biztosítást kötő termelők száma, és azzal együtt a díjállomány, valamint a kártérítés is.

A kárenyhítési hozzájárulások és biztosítói díjbevételek fedezték a keletkezett károkat,

ugyanakkor kérdéses, hogy a már az előző éveket is jellemző kedvező helyzet fenntartható-e 2017-ben is, figyelembe véve az idei, a korábbiakhoz képest szélsőségesebb időjárási viszonyokat.

A termelők biztosításkötési kedve mindenesetre nem romlott, erre utal, hogy a biztosítási szerződések száma 2017-ben még dinamikusabban nőtt, mint egy évvel korábban. A kerekasztal-beszélgetés során az FM képviselője elismerését fejezte ki az agrár-kockázatkezelési rendszerben részt vevő intézmények kiváló együttműködéséért.

Az „AKI Kockázatkezelési workshop” jelentőségét a résztvevők szerint az adja, hogy lehetőséget teremt az agrárirányítás, a hatósági szervezetek, az érdekképviselet és a biztosítók, valamint a kutatóintézet kötetlen eszmecseréjére. A résztvevők egyértelmű pozitív visszajelzése megerősítés az AKI számára, így várhatóan 2018-ban ismét megrendezésre kerül majd a program.

agrotrend.hu / AKI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.