FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Agrárpénzek

2017. november 14., kedd • 14:18

További több tízmilliárd forint előleg kifizetésére is lenne lehetőség

A tervezettnél is nagyobb összegű előleg-kifizetést szorgalmaz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a kormányzatot, hogy vizsgálja meg, miként lehet a tervezettnél is nagyobb összegű támogatási előleget kifizetni a gazdálkodóknak – tájékoztatott közleményében a köztestület.

Mint ismert, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére 2017 júliusában munkacsoport alakult ezen két szervezet, illetve a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Miniszterelnökség részvételével. A munkacsoport célja, hogy felszámolja azokat az adminisztratív, technikai, jogi problémákat, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik az agrártámogatások kifizetését.

A munkacsoport tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy 2017. október 16-án zökkenőmentesen megindult az előlegfizetés, és október végéig közel 100 milliárd forint támogatási előleget utalt át a MÁK a gazdálkodóknak.

A november 30-i határidőig több mint 200 milliárd forint előleg kifizetését irányozták elő, ez minden eddiginél magasabb összeget jelent.

A Magoszt és a Kamarát, ahogy az eddigiekben, úgy jelenleg is az vezérli, hogy a termelők mihamarabb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz. Ez idén különösen fontos, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt számos gazdálkodónál jelentkeznek pénzügyi nehézségek, likviditási problémák.

A NAK ezért arra tesz javaslatot, hogy a kormányzat vizsgálja meg, miként lehet az elméletileg lehetséges legnagyobb támogatási előleget kifizetni a termelőknek; úgy, hogy ez rendszerszintű hibákat ne keletkeztessen, és ne veszélyeztesse a támogatások szabályos végkifizetését.

A NAK szerint – a munkacsoport tagjainak hatékony együttműködése révén – az előlegfizetési időszakból hátralévő két hétben az eddig tervezetten felül további több tízmilliárd forint előleg kifizetésére lenne lehetőség.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.