FÓKUSZBAN

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a zavartalan ...

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nemzeti gépfinanszírozási ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Agrárpiac

2018. január 08., hétfő • 09:08

A tejágazat teljes körű áfacsökkentésre számít az idei évben

A kétéves válság utáni felépülés jegyében telt az elmúlt év. Fontos, hogy ebben az évben a hazai tejtermelők és feldolgozók fejlesztéseket hajtsanak végre, hogy növekedhessen a magas hozzáadott értékű tejtermékek gyártása.

Stabilizálódott és növekedésnek indult a hazai tejágazat - mondta a Magyar Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjúban Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke, aki szerint azonban fontos lenne, hogy az áfacsökkentést már idén az összes fogyasztói folyadéktejre kiterjesszék.

A kétéves válság utáni felépülés jegyében telt 2017, mind a tejpiac egészét, mind az egyes piaci szereplők szintjét tekintve.

A felvásárlási árak és a tejtermékek átadási árai is növekedésnek indultak, a piaci helyzet stabilizálódott. A tavalyi évben kismértékben ugyan, de a növekedett a tehénállomány is

- mutatott rá Mélykuti Tibor.

A termelői támogatások tekintetében tavaly alacsonyabb összegre tarthattak igényt a hazai termelők, a 2016-os hatvanmilliárd forintos támogatással szemben csak ötvenmilliárd forintos keret állt rendelkezésükre, ami azonban európai uniós összehasonlításban még így is igen magas.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a főbb tejtermékek belföldi értékesítésében a tavalyi év mérlege nem kifejezetten pozitív. A fogyasztói folyadéktej, azon belül is a legnagyobb arányt képviselő 1,5 százalék zsírtartalmú UHT tej belföldi értékesítésében például jelentősnek mondható, 12 százalékos visszaesés volt tapasztalható az előző évhez képest.

A Tej Terméktanács elnöke szerint

a tavalyi áfacsökkentés hatása pozitív volt, de mivel a magyar folyadéktejpiacon meghatározó UHT és ESL tejekre nem terjedt ki, az idehaza értékesített tejek csupán 16-18 százalékát érintette.

Az áfacsökkentést jelen formájában nem érzik meg a jellemzően UHT tejet vásárló nagycsaládosok és kisnyugdíjasok - mondta Mélykuti Tibor, aki szerint fontos lenne, hogy már az idei év második felétől az összes fogyasztói folyadéktej része lehessen az áfacsökkentésnek. Így a hazai tejipar még tovább tudná növelni az UHT piacon a hazai tejek arányát.

Az adókulcs öt százalékra csökkentéséből eredő bevételkiesést jórészt ellensúlyozhatná az itthon megtermelni kívánt tejterméktöbblethez szükséges munkahelyek teremtéséből származó adó- és járulékbefizetés-többlet.

A piac tisztulása, a hazai termékek előretörése jelentős adóbevétel-növekedést hozna a költségvetésnek.

fotó:123rf

Mélykuti Tibor a tejágazatra váró idei feladatok között említette, hogy fontos, hogy ebben az évben a hazai tejtermelők és feldolgozók fejlesztéseket hajtsanak végre, hogy növekedhessen a magas hozzáadott értékű tejtermékek gyártása.

A nyerstejárak és a tejtermelői pozíciók stabilitását segítené, ha kiskereskedelmi forgalomban kapható tej és tejtermékek között, a polcokon növekedne az idehaza megtermelt termékek aránya.

Kiemelt jelentőségű eredmény, hogy többéves egyeztetésnek köszönhetően novembertől lehetővé vált tizenhárom magyar létesítmény számára, hogy tejet és tejtermékeket szállítson Kínába.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.