Agrárpiac

Piac

A termékpálya minden tagjának össze kell fognia

Ha a lakosság elsősorban import termékeket fogyaszt, akkor veszélybe kerül az egész magyar tejpiac termékpályája. Kevés tejterméket fogyasztanak a gyerekek egy felmérés szerint, és sokan nem tudják, melyik élelmiszer készül tejből.

fotó:123rf

A termékpálya minden résztvevőjének össze kell fognia a Magyarországon termelt nyerstej árának emelkedése érdekében, ebben a kérdésben egységes véleményt képviselnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai, így a felvásárlók, a termelők és kereskedők is – mondta Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Hozzátette: az országban szükség van a jó minőségű magyar tejre, hiszen ha a lakosság elsősorban import termékeket fogyaszt, akkor veszélybe kerül az egész magyar tejpiac termékpályája.

A probléma abból adódik, hogy az Európai Unió egyes országaiban a nyerstej kilogrammonkénti ára elérte a 43-44 eurocentet (130-133 forint), míg Magyarországon a nyerstej ára 90-92 forinton stagnál.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerdai sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban jelentős mértékben emelkedik a nyerstej ára, míg Magyarországon stagnálás tapasztalható.

A NAK elnökségi szóvivője szerint csak akkor van rá esély, hogy a termelők ne vigyék külföldre a jó minőségű magyar tejet, ha a nyerstej belföldi ára megközelíti az export esetén kapható árat. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ha emelkedik a magyar nyerstej ára akkor az emelkedés vélhetően a teljes piacra begyűrűzik majd.

Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyi szükséges lenne – derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) végzett a Danone Kft. megbízásából.

A felmérés eredményéről kiadott közleményben rámutatnak: a nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Gyermekkorban különösen fontos a rendszeres tejtermékfogyasztás, már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez és segítheti a csonttömeg kialakulását – hívják fel a figyelmet.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a gyerekek közül sokan nem tudják, melyik élelmiszer készül tejből. A megkérdezett gyerekek mindössze 24 százaléka tudta, hogy a kefir, ugyancsak 24 százaléka, hogy a túró, és alig több mint 21 százaléka, hogy a gyümölcsjoghurt is tejtermék.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés