Agrárpiac
Piac
Dagad a húsbotrány a belgáknál
A közelmúltban kirobbant élelmiszerbiztonsági botrányok annyira megrázták a belgákat, hogy az már hatással van az étkezési szokásokra.
A legnagyobb botrányt az jelentette, hogy francia nyelvű déli tartomány, Vallónia egyik nagy húsfeldolgozója, a Veviba, minősíthetetlen, sőt, fogyasztásra alkalmatlan húsokat szállított az élelmiszerboltokba.
Egy új felmérés szerint az országban élő emberek több mint egyharmada visszafogta a húsfogyasztást – fotó: Pixabay
A Veviba a belga húspiac 30 százalékát szerezte meg korábban. A Veviba praktikáira egy februári vizsgálat során derült fény, amikor a vállalat 200 raklapnyi termékéből 133 raklapnyi nem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
A Moustique-közvéleménykutás résztvevőinek közel fele szerint a belga szupermarketekben az élelmiszerek minősége folyamatosan rosszabbodott. Ugyanakkor 86 százalékuk azt is elmondta, hogy a fogyasztói ár volt a döntő szempont, amikor kiválasztotta, hogy melyik élelmiszert vásárolja meg.
A megkérdezettek háromnegyede szerint gyakoribb helyszíni ellenőrzésekre van szükség az élelmiszer-ellátás biztonságának érdekében.
agrotrend.hu / blog.syngenta.hu