Agrárpiac

Piac

Emelkedik a világ csirkehústermelése

A legnagyobb csirkehústermelő országok közül az USA-ban 1,8 százalékos, az Európai Unióban 1,5 százalékos növekedés várható. A világ csirkehús-kereskedelme tovább élénkülhet.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) októberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ csirkehústermelése várhatóan 1,2 százalékkal 90,2 millió tonnára emelkedik az idén a 2016. évihez képest – írja jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legnagyobb csirkehústermelő országok közül az USA-ban 1,8 százalékos, az Európai Unióban 1,5 százalékos növekedés várható; Brazíliában 2,6 százalékkal, Indiában 4,7 százalékkal és Oroszországban 3,8 százalékkal bővülhet a kibocsátás. A projekció szerint a globális csirkehús-kibocsátás 1,2 százalékkal 91,3 millió tonnára emelkedhet 2018-ban.

A világ csirkehústermelése (2013-2018)

A világpiacról a legtöbb csirkehúst előreláthatóan Japán (995 ezer tonna) és Szaúd-Arábia (780 ezer tonna) vásárolja 2017-ben. Mexikó 45 ezer tonnával kevesebb csirkehúst importálhat, így a behozatala várhatóan 750 ezer tonnára mérséklődik 2017-ben. Az Európai Unió az idén az előző évinél 41 ezer tonnával kevesebb (720 ezer tonna) csirkehúst vásárolhat a nemzetközi piacról és előreláthatóan 2018-ban sem változik a csirkehúsimportja.

A világ csirkehús-kereskedelme tovább élénkülhet, 11,1 millió tonna körül várható a csirkehús globális exportja 2017-ben, ez 3,7 százalékkal lenne több a 2016. évinél. Az Egyesült Államok az előző évihez képest 2,6 százalékkal több, 3,1 millió tonna csirkehúst értékesíthet a világpiacon az idén. Az Európai Unió csirkehúskivitele várhatóan 2 százalékkal csökken 2017-ben.

A világ csirkehúsexportja (2013-2018)

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió baromfihúsexportja 2,1 százalékkal 1,1 millió tonnára nőtt 2017 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ukrajnába (+41 százalék), Hongkongba (+18 százalék) és Ghánába (+70 százalék) nőtt, míg a Benini Köztársaságba (–3 százalék), Szaúd-Arábiába (–18 százalék), a Dél-afrikai Köztársaságba (–67 százalék) és a Fülöp-szigetekre (–13 százalék) csökkent az uniós baromfihús kivitele.

Az Európai Unió baromfihúsimportja 10,7 százalékkal 552 ezer tonnára csökkent 2017 január–augusztusában az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 18 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett a közösségbe. Csökkent továbbá a Thaiföldről (–10 százalék) és a Chiléből (–33 százalék) származó baromfihús mennyisége, ugyanakkor Ukrajnából 68 százalékkal, Kínából 12 százalékkal és Svájcból 3 százalékkal bővült a behozatal. A közösség baromfihús-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt a megfigyelt időszakban.

Az Európai Unió baromfihúspiacának kilátásai középtávon (2013-2026)

Az Európai Bizottság adatai szerint 2017 első 42 hetében 181,83 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára, ami 1,8 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakának átlagárához viszonyítva.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (246,47 forint/kilogramm) 3,8 százalékkal volt alacsonyabb 2017 1–42. hetében az egy évvel korábbinál. Míg az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 1,5 százalékkal csökkent, addig a csirkecombé 3,5 százalékkal, a csirkemellé 1,5 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook