FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Agrárpiac

2017. szeptember 13., szerda • 09:01

Így áll most a tojáspiac

Nem okozott pánikot a hazai piacon a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások ügye. A hatóság időben lépett, így a vásárlói bizalom sem csorbult. A vásárlók zöme jóval tudatosabban teszi a kosarába a termékeket.

Bár az elmúlt hetekben nemcsak külföldi, hanem magyar tojásokban is talált tiltott rovarölő szert a hatóság, úgy tűnik, a magyar vásárlók bizalma továbbra is rendületlen. A Magyar Időknek nyilatkozó áruházláncok tapasztalatai azt mutatják, hogy

az európai uniós tojásbotrány ellenére nem kerül kevesebb tojás a magyarok kosarába.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint a magyar hatóság megfelelő gyorsasággal lépett fel az európai rovarölőszer-szennyezési ügyben, így a vásárlói bizalom sem sérült. A CBA boltjaiban ezért nem tapasztaltak visszaesést a forgalomban a tojásbotrány kirobbanását követően. Ugyanakkor az elmúlt hetekben láthatóan javult a vásárlói tudatosság, egyre többen nézik meg, hogy mit tesznek a kosarukba. – A vásárlók a megszokottnál gyakrabban fordulnak kérdéseikkel a kollégáinkhoz, a legtöbbször a termék eredetét szeretnék megtudni – emelte ki. A franchise-hálózat egyes boltjaiban külön tájékoztató táblák segítik a tojásokon található jelölések értelmezését. Így a fogyasztók könnyen megbizonyosodhatnak arról, hogy az adott termék hazai termelőtől származik-e.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Spar Magyarország sajtóosztálya is. Megkeresésre jelezték: a korábban megszokottnál többen nézik meg a tojásokon található jelölést, az értelmezéssel kapcsolatban pedig elvétve kérnek segítséget az áruházlánc alkalmazottaitól. Bizonytalanság nincs a fogyasztók körében, a forgalomban nem volt változás az elmúlt időszakban. Ugyanakkor jelezték: a tojást továbbra is folyamatos ellenőrzés mellett veszik át, a termékek nyomon követhetősége minden esetben biztosított. A szállítmány kísérő okmányai között pedig többek között az állatorvosi igazolásnak is szerepelnie kell.

Hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek a beszállítók és a termékeik ellenőrzésére a két hazai diszkontláncnál is. Az Aldi sajtóosztályától megtudták: a 125 magyarországi üzletben kizárólag hazai forrásból származó tojás kapható, ahogyan a Lidlben is magyar tojást vásárolhatnak a fogyasztók. Jelezték: a beszállítókkal szemben eddig és ezután is kompromisszumokat nem ismerő, magas elvárásokat támasztanak, ami a fogyasztói bizalomhoz is hozzájárulhat. A vásárlók ugyanis az elmúlt hetek tapasztalatai szerint sem vesznek kevesebb tojást, mint korábban.

fotó:Pixabay

A vásárlói bizalom növelését célozta a hazai termelők legutóbbi akciója is. A piaci szereplők nemrég egy nyilatkozatot adtak ki, amelyben jelezték, hogy saját gazdaságaikban és üzemeikben nem használtak fipronilalapú rovarirtó szereket, illetve alapanyagaikat ellenőrzött telepekről szerzik be. A Baromfi Terméktanács honlapján szereplő lista szerint eddig csaknem hatvan termelő csatlakozott a kezdeményezéshez.

A hazai célellenőrzés eddig több hazai és importtojásban is határérték feletti fipronilszintet mért. Az utóbbi időben főként a román termékek buktak meg a vizsgán, a tojások mellett pedig szeptember elején Romániából származó, fagyasztott kistestű tyúkban is kimutatták a szer jelenlétét.

A hatóság vizsgálatok eredményeiről, az intézkedésekkel kapcsolatos friss információkról, valamint a termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH folyamatosan frissülő tematikus aloldalán.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.