FÓKUSZBAN

Üzemanyag-megtakarítási lehetőségek a mezőgazdasági gépeknél

Az 1990-es évek elejétől kezdődően a mezőgazdasági gépek üzemeltetési költségei között az üzemanyagköltség jelenti a legnagyobb tételt.

Az 1990-es évek elejétől kezdődően a mezőgazdasági gépek ...

A munkáskéz hiányzik az agráriumból, nem az ész

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, amelyre jó válasz lehet az új technológiákat értő és használó szakemberek képzése. Ezt segíti a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, melynek keretében idén 8 agrárhallgató részesült szakmai elismerésben, és összesen 1,2 millió forint anyagi támogatásban.

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, amelyre ...

A hét témája: a rendkezelők fejlesztési irányai

A kaszálás során szűkített, vagy terített rendre rakott szálastakarmányok száradása tovább gyorsítható, a rendek mozgatásával (terítésével, lazításával, rendképzéssel, több rend összerakásával stb.). Ezeket az időjárás és a napszakok függvényében okszerűen kell alkalmazni, figyelemmel a rendkezelést követő betakarítási munkafázisok követelményeire is.

A kaszálás során szűkített, vagy terített rendre ...

Agrárpiac

2017. február 15., szerda • 18:41

Ismét afrikai elnöke lett az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapnak

Magyarország képviseletében Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az elsők között gratulált az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) új elnökének, Gilbert Fossoun Houngbo-nak.

 A helyettes államtitkár kiemelte, hogy hazánk arra törekszik, hogy a jövőben még erősebbé váljon együttműködése a szervezettel, a fejlődő országok mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjainak támogatásán keresztül. Ez a célkitűzés teljes egészében összhangban áll azzal a kormányzati törekvéssel, amely a mezőgazdasági kistermelők támogatásával,  a vidéki foglalkoztatottság növelésén keresztül segíti a vidéken élők helyben tartását, a munkahelyteremtést, az élelmezés-biztonságot, és ezáltal hozzájárul a migráció kiváltó okainak megszűntetéséhez.

A 2017. április 1-én hivatalba lépő Gilbert Fossoun Houngbo (Togo korábbi miniszterelnöke, akit 8 jelölt közül választott meg a tagállamok többsége) programjának legfontosabb eleme, hogy a szervezet által már korábban kitűzött célok reális és pragmatikus megközelítés révén teljesüljenek. Alapvető érdek, hogy minden egyes befektetett dollár a leghatékonyabban segítse a fejlesztési célok elérését – hangsúlyozta Houngbo beszédében. Meggyőződése, hogy az IFAD dinamikus irányításával hozzá tud járulni a foglalkoztatás javítása révén a főleg mezőgazdaságból élő vidéki lakosság életkörülményeinek kézzelfogható javulásához.

Hazánk az IFAD-dal és az ENSZ Dél-Dél Együttműködési Hivatalával (UNOSSC) közösen 2015 óta vesz részt egy hosszú távú regionális projekt kivitelezésében. A projekt az észak-afrikai és közép ázsiai térségben 8 országra fókuszálva kívánja elősegíteni a mezőgazdaság megerősítésén keresztül az élelmezésbiztonsági célok megvalósulását.

agrotrend.hu / FM 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/