FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Agrárpiac

2017. január 06., péntek • 12:03

Kisimult a hullám, elcsendesedett az agrárvilág

A 2016-os esztendő a terménypiacokon azzal okozott új helyzetet, hogy a termelési oldalon minden rendben volt, a megtermett mennyiségek szinte minden terméknél kielégitőek voltak és ezzel a stabilitás nőtt.

Volt persze ezzel ellentétes helyzet is, de az most nem a mi piacainkat érintette közvetlenül az év nagy részében, hanem az egyéb politikai változásokat.

Kezdjük a búza árának alakulásával és nem az egész évre, hanem csak az elmúlt napokat, heteket nézve. Az európai jegyzésekre gyengítő hatással volt december elején, hogy a szokásosnál több lett az ú.n. lágy búza.

A lágy búza minőségének 11%-os fehérjetartalma miatt az ezt kínáló fő piacokon jelentős kínálati nyomás alakult ki fotó: 123rf

A hónap folyamán részben az árfolyamok változása, részben a hó elejei igen jelentős volumenű tenderek hatására ez a folyamat megállt és lassú áremelkedés kezdődött Párizsban is. Ezt mutatja a barchart.com ábrája is, amelyen a 2017. márciusi szállítási határidőre szóló jegyzések vannak feltüntetve. Az egyes függőleges fekete vonalak a napon belüli kötések ármozgását tükrözik és ezen, az egy évet felölelő idősoros ábrán az is jól látható, hogy voltak napok, amikor igen széles ársávban születtek üzletek. A forgalom megnyugvását, a piac elcsendesedését jelzi az is, hogy ezek a napi ársávok szűkebbek lettek. A piros folyamatos vonal a 40 napos mozgóátlag, amit azért tartok figyelemre méltónak, mert mutatja, hogy érdemben már októberben elértük a mostani árszintet, és azóta 4-5 EUR/to-s sávon belül mozogtak a jegyzések, de gyakorlatilag stabilizálódás volt tapasztalható.

Mire is utalhat ez a következő heteket nézve?

A kereslet-kínálati helyzetet figyelve ismert, hogy a 2016/17-es szezonban a globális búzatermés ismételten meg fogja haladni a felhasználás szintjét és a jelenlegi kilátások alapján 2017-ben is több mint kielégítő árualap állhat majd rendelkezésre a 2016. őszi vetésterületek alapján. Most még a déli féltekén a betakarítás legelején vannak, sőt, van ahol még sok van az aratásig, de az valószínűsíthető, hogy a mennyiséggel nem lesz gond. A minőség már kérdésesebb, vannak már olyan jelzések, hogy a kisebb mennyiség jobb lenne, hiszen a minőségi hígulás már érzékelhető.

Miért is érdekes ez?

A globálisan nagy volumen nem csak a búzára érvényes, de a kukoricára és az egyéb kalászosokra is, és ez önmagát erősítő folyamatként eredményezheti az árak tartósan nyomott jellegét. A szezon folyamán az árak mozgása egy rugó mozgásához is hasonlítható, és most mintha a rugó éppen meg akarna állni. Ennek hátrányos következménye a termelők számára, hogy a tárolási költségeket, illetve a finnaszírozási költségeket nem fizeti meg a keresleti oldal: gyakorlatilag 2017. március-májusi időszakra ugyanolyan áron lehet csak értékesíteni a búzát, mint amennyiért a betakarításkor lehetett.

Az ábrán is látszik: július második felében ugyanott volt a jegyzés, mint ahol tegnap zárt a piac. Ha ez az árszint a júliusi azonnali piaci árak felett volt, akkor jól járt, aki előre eladott, de aki kivárt, hogy majd magasabb lesz a márciusi ár, annak csalódnia kellett. Elárulom, megnéztem, mi is volt akkor a jegyzés: július második felében a szeptemberi szállításra 165-174 EUR/to között mozogtak a napi árak, ami szinte centre pontosan megegyezik a márciusi határidős árral. Ezt várom a 2017. I. félévére is:

nem indokolt, hogy az árak emelkedjenek,

a kereslet ki tud várni és emiatt állhat elő az a helyzet, hogy a későbbi árszintek akár még alacsonyabbak is lehetnek a jelenlegieknél – még nominálisan is.

Másik fő termék a világpiacon, ami a mi lehetőségeinket is befolyásolja, a kukorica – fotó: 123rf

Általánosságban nézve itt még nagyobb a megnyugvás, a „biztosra menés” lehetősége a kereslet, a felhasználók számára, hiszen itt voltak az utóbbi időben a legmegnyugtatóbb hírek. Már rég „elfelejtette” a piac, hogy Franciaországban mennyivel csökkent a termés, már senki nem gondol arra, hogy a kínálat kisebb lehet, mint a kereslet – sőt inkább az a beszédtéma, mikor omolhat össze a piac, mikor fog ez bekövetkezni. Ehhez persze kellene még egy s más, és ez most kifejezetten szerencsés helyzet. Szintén ismert tény, hogy a kukorica árát az etanolgyártás befolyásolja, az meg szorosan összefügg a kőolaj árának alakulásával, így most annak köszönhetjük, hogy a kukoricaár nem omlott össze, hogy a kitermelésben szerepet játszók megegyeztek a kitermelés visszafogásában és ezzel stabilizálódott az olajpiac.

Törékeny ez a biztonság, ez a nyugalom. Megfordulhat a hangulat és könnyen bekövetkezhet, hogy már nem várnak az elemzések további olajár-emelkedésre, csökken a kukorica iránti pillanatnyi kereslet és a változatlan kínálat olyan túlsúlyba kerül, ami letöri a jegyzéseket. Kicsit talán cinikusan hangzik, de

normális dolog, hogy a búza olcsóbb, mint a kukorica, miközben kukoricából több is van, mint búzából???

Nézzük a grafikont – ismételten a barchart.com alapján és most egy kicsit viccesen hangzik talán, de hogy a diagramm milyen időtávot tüntet fel, majdnem mindegy: a diagramm utolsó harmada hasonló képet mutat az 5 éves távon és a 6 hónapos távon is. Hogy mégis az 5 éves időszakot választottam, annak oka, hogy ezen látszik, hol volt az alja a piacnak az elmúlt években. Ez a grafikon a legközelebbi határidő jegyzését tünteti fel és mivel a januári jegyzés most fut ki, ezért van a végén a nagy ugrás – valakik a megmaradt pozicíóikat mindenáron zárni akarják és ezért került sor kötésre 12-13 EUR/to-val magasabb áron is néhányszor húsz tonnás volumennel, csökkentve a nyitott kötések számát a tőzsdén.

Nem szeretnék jóslásba bocsátkozni, de véleményem szerint ebben a piacban most „benne van” 10-15 EUR/to-s árcsökkenés és lehet, kicsit később, mint tavaly és tavalyelőtt, de jöhet egy csökkenő tendencia az árakban.

És hogy itthon mindez hogyan fog hatni?

Búzánál mintha elfogyott volna az eurominőség – ajánlati szinten legalábbis mintha minden tétel malmi vagy javító lenne. Árszintekben csak a gyakorlati tapasztalatokra hagyatkozhatok, őszinte bánatomra a BÉT-jegyzés nem tekinthető mérvadónak. Az export dinamikusan megindult, majd októbertől a kukorica háttérbe szorította a búzát és a lelkesedés csökkent. Augusztusan és szeptember 295 ezer, illetve 333 ezer tonna áru ment ki, októberben már ’csak’ 235 ezer. Meg is volt ennek az eredménye: a búzaárak a betakarításkori szintekhez képest emelkedni tudtak és most már a tényleg(!) malmi minőségért a piac 43.000,- - 45.000,-Ft/to körüli árat is kínál – igaz

malomba szállítva vagy vasúti kocsiba / hajóba rakva.

Kukoricából a szeptemberi holtidőszak 54 ezer tonnás kivitelét 170 ezer tonna követte októberben és ez csak a „döcögős” kezdet volt. A kukoricaárakban a kezdeti lelkesedést, amit a betakarítás csúszása okozott, követte a szokásos lanyhulás, majd tartottá vált a piac – szerencsére jöttek a decemberi szabadságolások és megállt az élet. Szerencsére, mert ha nem jött volna a szünet és marad a kínálat, már nem biztos, hogy 40.000,-Ft/to fölötti árakat látnánk, mint most és azokat is egyre távolabbi szállítási határidőkkel.

A következő hetekre nem várható érdemi új hír, ami áremelkedést hozhat, de a hétvégi fagyos idő hozhat még kedvezőtlen híreket és ahogy mondani szokták: bármi lehet még…

agrotrend.hu / BG

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.