Agrárpiac
Piac
Nem érezzük az összes áfacsökkentést
Csak részben érezhető az áfacsökkentés hatása a hústermékek fogyasztói árának alakulásában – mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője.
A sertéshús esetében 2016 januárjában először majdnem teljes mértékben megjelent a fogyasztóknál az áfacsökkentés hatása, később azonban
a felvásárlási árak emelkedése miatt mérséklődött az árcsökkenés
– mondta az InfoRádiónak a KSH főosztályvezetője.
Mináry Borbála kifejtette: az áfacsökkentés révén sertéscomb kilója kétszáz forinttal lett olcsóbb, de ezt követően a legfrissebb adatok szerint az ára visszaemelkedett a korábbi szintre, annak hatására, hogy a felvásárlási árak dinamikusan emelkedtek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy most sertéshúst szinte ugyanannyiért vehetjük meg, mint az áfacsökkentés előtt.
A KSH osztályvezetője azt mondta: a baromfihúsnál közvetlenül az áfacsökkentés után sem jelent meg teljes mértékben az árcsökkentő hatás,
de a körülbelül 75 százalékos mérséklést nem követte áremelkedés.
Példaként említette a csirkemellfilét, amelynek kilóját tavaly decemberben 1500 forintért lehetett megvenni, az év elején aztán kétszáz forintos csökkenést mértek, és nem figyelhető meg drágulás.
agrotrend.hu / inforadio.hu