FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Agrárpiac

2017. november 13., hétfő • 16:06

Vámháború robbanhat ki a liszt miatt a Balkánon

Pristina védővámot vezetett be a szerb lisztre, mellyel a szerb kormány szerint megpróbálja ellehetetleníteni a szerbiai liszt Koszovóba való szállítását. A szerb kormány, a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium tiltakozik a döntés ellen, vámháború robbanhat ki.

A többségében albánok lakta, Szerbiáról levált Koszovó döntéshozói szerint a szerbiai termelők áron alul, gyártási áron értékesítik Koszovóban a terméküket. A vállalatok mostantól tonnánként negyven euró vámot kötelesek fizetni a Szerbia és a Koszovó közötti határon. Pristina álláspontja, hogy a szerbek nehéz helyzetbe hozzák a koszovói termelőket azzal, hogy áron alul értékesítik a lisztet.

A védővám bevezetése mögött azonban nem csak gazdasági okok állnak, hanem politikai, társadalmi okok, feszültségek is – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Endrődi-Kovács Viktória egyetemi adjunktus. Amennyiben igaz, hogy a szerb vállalatok áron alul adták el a lisztet Koszovóban dömping árat alkalmazva, akkor a lépés indokolható, ám ennek bizonyítása nem egyszerű – magyarázta a szakértő.

Mindenképpen a koszovói lakosság jár rosszul, hiszen a vám kivetésével nagy valószínűséggel csak magasabb áron tudják majd a jövőben megvásárolni a lisztet, a kereskedők a vám értékét általában a lakosságra hárítják vagy az országban lévő kevesebb lisztmennyiség hajthatja fel a liszt árát.

A koszovói liszttermelő vállalatok ezzel a lépéssel előre láthatóan jól járnak, hiszen legfőbb versenytársaik kerülnek versenyhátrányba és a hazai, koszovói termelők megemelhetik a liszt árát is, ezzel növelve bevételüket. A konfliktus akár egy vámháborút is kirobbanthat, hasonlóan 2011-hez, amikor a két fél kölcsönösen embargót vezetett be a másik fél termékeire – hívta fel a figyelmet a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa.

Mint azt az újvidéki Magyar Szó megírta, Rasim Ljajic szerb kereskedelmi miniszter állítása szerint Pristina megpróbálja ellehetetleníteni a szerbiai liszt Koszovóba történő szállítását. Ljajic cáfolta, hogy a szerbiai vállalatok áron alul értékesítenék lisztjüket Koszovóban. A miniszter szerint ugyanazon az áron értékesítik a szerb lisztet, mint Macedóniában, Montenegróban vagy Bosznia-Hercegovinában. Szerinte logikus, hogy Pristinában nem annyiért adják el a szerbiai lisztet, mint például Tiranában.

Amennyiben a rendelkezést nem függesztik fel, Szerbia kezdeményezi, hogy hívják össze a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás közös bizottságának rendkívüli ülését.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.