Agrárpiac

Piac

Zöld jelzés a bontott csirkének – csökkentett áfával mehet a levesbe az aprólék

A baromfihús mellett a különböző belsőségek és a vágási melléktermékek is alacsonyabb áfakulcs alá kerülnek januártól. Jelentős forgalomnövekedést várnak a termelők. A pácolt húsokra nem vonatkozik majd a kedvezmény.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az ötszázalékos áfakulcs a friss, a hűtött és a fagyasztott baromfitermékekre egyaránt vonatkozik.

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke elmondta: alapvető fogyasztói érdek volt, hogy ezek a termékek bekerüljenek az alacsonyabb áfakulcs alá. Ha ugyanis az úgynevezett csirke- vagy kacsaaprólék maradt volna a magasabb áfakörben, megszűnt volna a fogyasztók által nagyon kedvelt, több évtizedes hagyománnyal rendelkező bontott csirke vagy bontott kacsa termékkategória is. Ebben a termékben ugyanis a tisztított és kizsigerelt baromfitestben kis csomagban megtalálható a szív, a máj, a zúza és a nyak is.

– A háziasszonyok előszeretettel választották korábban ezt a terméket, hiszen itt egyben volt a leveshez használt aprólék és a főételként szolgáló baromfitest is. Azt pedig nem lehet a fogyasztótól elvárni, hogy vegyen meg egy ötszázalékos áfa alá tartozó grillcsirkét vagy -kacsát, a hentespultban pedig vegye meg külön a levesbe szánt belsőségeket, amit aztán 27 százalékos forgalmi adóval terhelten kifizet a kasszánál – emelte ki. Hozzátette: az állategészségügyi hatóság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végül figyelembe vette ezt a fogyasztói igényt, s megadta a zöld jelzést az áfacsökkentésnek.

Korábban felmerült a kérdése annak is, hogy a hentespultban kapható friss baromfihús mellett a darabolt, kockázott vagy darált termék is alacsonyabb kulcs alá tartozhat-e januártól. A választ az idén a sertés esetében bevezetett áfacsökkentés példája adhatja meg. A mostani gyakorlat szerint ugyanis a sertéshús minden formában az ötszázalékos forgalmi adó kategóriájába sorolható, amíg a hús jellege, ízesítése nem változik.

Bárány László szerint a baromfi esetében is hasonló a helyzet, így januártól a kockázott, a darált és a szeletelt hús is olcsóbb lesz, míg a különböző feldolgozott termékek, köztük a fűszerezett, pácolt húsok magasabb áfatartalommal kerülhetnek a vásárlók kosarába.

A januári áfacsökkentéstől a termelők jelentős forgalombővülést várnak. A 27-ről ötszázalékosra mérséklődő áfának köszönhetően az év első néhány hónapjában becslések szerint 15-20 százalékkal több csirkehúst vásárolnak majd a magyarok, mint korábban. Ennek oka, hogy az év eleji áfacsökkentés eredményeként a baromfihúsok ára is kedvezőbb lesz. A termelői árak változatlanok maradnak, a fogyasztók azonban mintegy húsz százalékkal olcsóbban juthatnak baromfihúshoz.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés