Hírek

A vaj rendben, a brokkoli kockázatos

Még a bioélelmiszerek között is találtak az uniós élelmiszer-biztonsági hatóságnál olyanokat, amelyek a normál termékekben engedélyezettnél is több vegyszermaradványt tartalmaztak.

Az EU-ban forgalmazott élelmiszerek 44 százalékában megtalálható valamilyen növényvédőszer – derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) éves jelentéséből.

Fotó:Pixabay

A 2015-ös adatokat összesítő tanulmány szerint a származékok legnagyobb része határértéken belül volt, ám a vizsgált termékminták 3,8 százalékában meghaladta azt. A gyermekeknek és csecsemőknek szánt termékeknél 3,5 százalék volt ez az arány.

Az unión kívülről származó élelmiszereknél rosszabb a helyzet, itt 5,6 százalék tartalmazott a határértéket meghaladó mértékben vegyszereket. Jó hír viszont, hogy ez az arány csökkent az előző évi 6,5 százalékhoz képest. A belső piac termékeinél csupán 1,7 százalék lépte túl a vegyszertartalom az egészségügyi határértéket.

Nyilvánvaló, hogy a bioélelmiszereknél találták a legkevesebb ilyen esetet, ám még így is a vizsgált minták 0,7 százalékánál túl magas volt a vegyszermaradvány-tartalom. A tételek 13,5 százaléka tartalmazott egyébként valamilyen vegyszermaradványt.

Az EFSA többféle zöldséget és gyümölcsöt, olívaolajat, narancslét, vajat, lisztet és tojást vizsgált. A termékek közül a brokkolik voltak a legkockázatosabbak – a minták 3,4 százaléka tartalmazott túl sok növényvédőszert. A vaj volt az egyetlen olyan élelmiszer, ahol mindent rendben találtak.

agrotrend.hu / hvg.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook