Élelmiszergazdaság
Piac
Indul a grillszezon, irány a kert!
A további áfamérséklés a grilltermék-piacnak is jól jönne.
Az utóbbi években jelentős mértékben emelkedett hazánkban a grilltermékek fogyasztása, ami köszönhető az eszközök jobb elérhetőségének, a kreatív élelmiszeripari termelőknek, illetve a szélesedő kínálatnak.
– A húsok vonatkozásában nagyon pozitív az áfacsökkentés hatása az ágazat ezen szegmensére is. A baromfi esetében egyértelműen látszik, hogy csökkennek a fogyasztói árak – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a grilltermékek jelenlegi állapotáról, piacon elfoglalt helyzetéről szóló sajtótájékoztatón. A NAK elnöke megjegyezte: az áfacsökkentés hatása a világpiaci árak alakulása ellenére érezhető, a mérséklés nélkül a jelenlegihez képest még magasabb lenne az ár.
Győrffy Balázs: a magyar grilltermékek kiváló minőségűek és megfelelően ellenőrzöttek – fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK
Míg korábban a nyári időszakban leginkább a bográcsozás és a szalonnasütés volt népszerű, mára egyre közkedveltebb a grillezés is. A fogyasztók leginkább sertés- és baromfihúsokat, illetve a halakat keresik, de egyre jelentősebb a zöldségek és a grillsajtok hányada is.
Az eseményen Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta: jövő évtől a halak is a kedvezményes áfakulcs alá tartoznak majd, ami kedvezően növelheti a fogyasztási kedvet.
Az éves halfogyasztás mintegy harmada a nyári időszakban fogy el, ami 2 kg-ot jelent ma Magyarországon. Édesvízi halból a teljes évi fogyasztás egy főre 6 kg, ami jelentősen elmarad az európai 23-24 kg-os átlagtól.
fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK
Konkoly József, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta: az élő állat árak a német húspiaci árakhoz igazodva növekszenek. Ennek ellenére a grillszezonban kedvelt zsírosabb húsok és húskészítmények mellett a birka és a növendék marha bográcsban való elkészítése is népszerű.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán hangsúlyozta: habár a sajt még nem került a kedvezményes áfakörbe, mégis dinamikusan növekszik a grillezésre egyaránt alkalmas lágy, kemény, félkemény, de a kézműves sajtok forgalma is.
Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatójának becslése alapján a baromfihúsok belföldi forgalmának 2-3 százalékából készülnek előkészített grillhúsok, amikre nem vonatkozik egyelőre az 5 százalékra való mérséklés. Az áfacsökkentés mellett a jogszabályi környezet módosításával – az élelmiszerkönyvi előírások újragondolásával, betartatandó higiéniai előírások felülvizsgálatával – akár duplájára is növelhető lenne.
agrotrend.hu