FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Élelmiszergazdaság

2017. április 09., vasárnap • 13:24

Sáska versus steak – a jövő proteinforrása?

A gyorsan fejlődő gazdaságok Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – együttesen a BRICS országok – a világ népességének 40 százalékát teszik ki. A jövedelmek emelkedése és a városi középosztály erősödése révén az emberek még több húst fogyasztanak: 2003 és 2012 között, a BRICS országok húsfogyasztása 6,3 százalékkal nőtt, és a 2022-ig szóló előrejelzések szerint évi 2,5 százalékkal bővül.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt feltételezi, hogy 2050-re, ezek a feltörekvő piacok fogyasztják az állati eredetű fehérje (hús, tojás és tejtermékek) 29 százalékát. A kereslet kielégítésére azonban a hústermelést a mai évi 300 millió tonnáról 470-re kellene növelni. Ehhez azonban az kellene, hogy a takarmány gabona termelés addigra 260-ról 515 millió tonnára emelkedjen. – írja a blog.syngenta.hu.

A New York-i Bigthink portál a fentiektől a flexitarianizmusig jut el, ami szerintük nem jelent egyet gyenge akaratú vegetariánusokkal, hanem azt, hogy nem csak a vágóhidakról származó proteinnel lehet élni. Itt vannak a rovarok – hivatkoznak egy, a rovarfogyasztást javasló nemrégiben készült ENSZ-jelentésre.

Ha megegyező térfogatú sáskát és marhát hasonlítunk össze, a rovarok 80 százalékkal kevesebb metánt bocsátanak ki, fehérje tartalmuk pedig kétszer annyi, mint a csirkecombé vagy a steaké.

A FAO adatai szerint a sáska 80 százaléka ehető, míg a csirkénél és sertésnél csak 55, a szarvasmarha esetében pedig 40 százalékról beszélhetünk. Ráadásul bőven van választék. Amint azt a térképen láthatjuk, Mexikóban és Kínában több mint 300 ehető rovarfaj van, de nagy a választási lehetősége Japán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, India és Thaiföld lakosságának is. Sőt, állítólag az Egyesült Államokban és Európában több mint 100 ehető faj található.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.