FÓKUSZBAN

Ön ARAT vagy csak aratgat? Így lehet napi 8-10 hektárral többet betakarítani!

„Napi 8-10 hektárral kevesebbet tudtam aratni a területek jellegzetességei és a kombájnom gyári adottságai miatt. Ezért minden egyes munkanap az elmaradt bevételem 180-200ezer forint volt. A változékony időjárás miatt lecsökkent a használható napok száma, így kiemelten fontos, hogy hatékonyan, gyorsan és kisebb költséggel tudjuk betakarítani a gabonát.”

„Napi 8-10 hektárral kevesebbet tudtam aratni a ...

A hét témája: a kardántengelyekről mindenkinek

A kardántengelyek a gépészetben ott kerülnek alkalmazásra, ahol egymással állandó, vagy változó szöget bezáró tengelyek között kell nyomatékot (teljesítményt) közvetíteni.

A kardántengelyek a gépészetben ott kerülnek alkalmazásra, ...

Játsszon velünk Profi magazin előfizetésért!

Nincs még Profi előfizetése? Nem szeretne lemaradni a mezőgazdaság legfrissebb gépészeti híreiről, tesztjeiről? Játsszon velünk az I. NAK Szántóföldi Napokon, és Öné lehet egy 2017-es profi magazin előfizetés!

Nincs még Profi előfizetése? Nem szeretne lemaradni a mezőgazdaság ...

Gépesítés

2017. január 10., kedd • 08:50

A HARDI alkalmazni kezdi a szénszálat a DELTA FORCE szórókereteken

A 2016-os Agromek kiállításon a HARDI újdonságként jelentkezett a szénszálat tartalmazó DELTA FORCE szórókeretekkel. A háttérben az a törekvés áll, hogy a keret központi részétől távolodva kisebb legyen a keret tömege, miközben a szilárdság ne csökkenjen.

Az alacsonyabb tömeg stabilabb szórókeret-működést eredményez

A karbonszál (szénszál) alkalmazása sok szempontból előnyös a szórókeret esetében: elsősorban a kis tömeg és a nagy szilárdság miatt, amelyek ennek az anyagnak a legkiemelkedőbb jellemzői. A kis tömeg azt eredményezi, hogy a központi keretrésznek kisebb erőhatásokat kell kezelnie a szórókeret precíz szabályozása során, miközben az a növényállomány vagy a talaj egyenetlenségeit lekövetve halad.

A kis tömegnek nem volna azonban nagy haszna, ha a központi keretrész kilengéscsillapítójának intenzívebb keretmozgást kellene csillapítani, mivel ez a permetezési munkaminőség rovására menne.

Innováció és tapasztalat

A HARDI 2 évvel ezelőtt kezdett el a szénszállal, mint permetezőgépeknél felhasználható anyaggal foglalkozni. Az anyag felhasználásában sok lehetőség van, így például alkalmazható tartályoknál, felfüggesztési elemeknél, szórókeretrészeknél stb. Természetesen a gyártási költségeket is figyelembe kell vennünk, ezért a szénszálat azoknál a részegységeknél alkalmazzuk, amelyek esetében a szénszál tömeg- és a szilárdsági tulajdonságai egyaránt fontosak és értékesek.

A DELTA FORCE 36 m-es szórókeretének kitörő végszakaszainál alkalmazott szénszál volt az első lépés ennek az új anyagnak az alkalmazásában. Az Agromek kiállításon a HARDI érdeklődéssel várja a piac visszajelzéseit.

A HARDI karbonszálas szórókeretelemek háromdimenziós szerkezetet alkotnak, amelyben az előre/hátra irányuló vízszintes, valamint a függőleges irányú mozgások is minimálisak. A karbonszálnak anyagjellemzőiből adódóan 12-szer nagyobb kilengéscsillapító hatása van, mint az acélnak – a karbonszálas anyagokat ezért nagyon merev anyagnak tekinthetjük, melynek gyakorlatilag nincs természetes kilengése. A szórókeretelemekben a szénszálak szövetszerűen helyezkednek el, és vákuum alatt „sütik” bele azokat a tartóközegbe. Ily módon a szerkezetben nem keletkezik légbuborék vagy zárvány, és a szilárdság–tömeg arány kimagaslóan magas. A tömeg körülbelül negyede annak, mintha alumíniumból készülne a szerkezet, a szilárdság pedig lényegesen nagyobb. A karbonszálas elemek gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást. Arra az esetre, ha a kitörő szakaszvég megsérülne, javítókészlet áll rendelkezésre, és a javítás a helyszínen is kivitelezhető.

Ez a szórókeret a 2017-es tavaszi szezontól lesz elérhető a piacon.

agrotrend.hu / HARDI INTERNATIONAL A/S

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/