FÓKUSZBAN

Üzemanyag-megtakarítási lehetőségek a mezőgazdasági gépeknél

Az 1990-es évek elejétől kezdődően a mezőgazdasági gépek üzemeltetési költségei között az üzemanyagköltség jelenti a legnagyobb tételt.

Az 1990-es évek elejétől kezdődően a mezőgazdasági gépek ...

A munkáskéz hiányzik az agráriumból, nem az ész

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, amelyre jó válasz lehet az új technológiákat értő és használó szakemberek képzése. Ezt segíti a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, melynek keretében idén 8 agrárhallgató részesült szakmai elismerésben, és összesen 1,2 millió forint anyagi támogatásban.

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, amelyre ...

A hét témája: a rendkezelők fejlesztési irányai

A kaszálás során szűkített, vagy terített rendre rakott szálastakarmányok száradása tovább gyorsítható, a rendek mozgatásával (terítésével, lazításával, rendképzéssel, több rend összerakásával stb.). Ezeket az időjárás és a napszakok függvényében okszerűen kell alkalmazni, figyelemmel a rendkezelést követő betakarítási munkafázisok követelményeire is.

A kaszálás során szűkített, vagy terített rendre ...

Gépesítés

2017. február 09., csütörtök • 11:27

Jó évet zárt az AXIÁL 2016-ban

Az AXIÁL eredményei az előzetes terv szerint alakultak 2016-ban, annak ellenére, hogy jelentős visszaesés figyelhető meg a hazai és a nyugat-európai mezőgép-kereskedelemben is. A 80 LE feletti, nyugati relációjú traktorok esetében továbbra is igaz, hogy minden negyedik traktor az AXIÁL által képviselt márkák közül kerül ki.

 Az országban immáron 19 telephellyel rendelkező bajai központú cég abban tud segíteni partnereinek, hogy lerövidíti a hagyományos értékesítési útvonalat, amely gyártó és fogyasztó között jellemző – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vállalkozás hagyományos évértékelőjén.  A gyártó-nemzetközi márkaképviselet-hazai márkaképviselet-nagykereskedő-kiskeresdő-fogyasztó útvonal helyett gyártó-kereskedő-fogyasztó kapcsolatról beszélhetünk. A kereskedő az AXIÁL, amely erős láncszemként közvetíti a partneri igényeket a beszállítók felé, valamint juttatja el a beszállítók technológiai megoldásait ügyfelei részére – tette hozzá Harsányi Zsolt.

A tulajdonos-ügyvezető az elmúlt évtizedekben és napjainkban is zajló nagyléptékű technológiai fejlődésről azt mondta: „Gondolkodhatunk azon, hogy ez áldás-e vagy átok számunkra, de nem érdemes. Már realitás az egy gépkezelő által irányított két erőgép vagy a sofőr nélküli traktor. Itt már nem kérdés a technológiai megvalósítás, az az érdekes, mit szól ehhez a társadalom.” Harsányi Zsolt szerint fontos kérdés, hogy ki fogja működtetni ezeket a csúcsgépeket. Jelezte, az AXIÁL Kft. a MEGFOSZ 11 pontos programtervével egyetértve és a szövetség tagjaként a megvalósításban közreműködve jelentős szerepet vállal a mezőgépész diákok gyakorlati oktatásában.

A piaci tendenciákról szólva a tulajdonos-ügyvezető megjegyezte, Németországban egyértelműen visszaesett a traktorértékesítés, de a nagy gyártók tartják piaci pozícióikat és továbbra is csúcsminőségű gépeket gyártanak és szállítanak hazánkba.

Az AXIÁL eredményei az előzetes terv szerint alakultak 2016-ban, mondta az évértékelőn Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője. A 2016. évi forgalom 34%-a az Alkatrészüzletág, 27%-a a Gépüzletág, 22%-a CLAAS-gépüzletág, 8%-a a Használtgép-üzletág, 3%-a a Szervizüzletág, 2%-a pedig az Építőgép-üzletág tevékenységéből származik. Egyedül az Építőgép-üzletág földmunkagép szegmense teljesített gyengébben a vártnál, de itt is elsősorban a piaci környezet, az elmaradt állami beruházások adnak erre magyarázatot. Pintér Zsolt a Használt-gépüzletág adataihoz hozzátette, az AXIÁL Kft. Használtgép-üzletága kizárólag abban az esetben számít be, illetve vásárol gépet, amennyiben partnereik új vagy nagy értékű használt gépet vásárolnak tőlük. Kizárólag kereskedelmi célzattal sem külföldről, sem belföldről nem szereznek be gépeket. A beszámított gépek esetében egyre nagyobb arányt képviselnek azok a gépek, melyeket már korábban is az AXIÁL-tól vásároltak a partnerek, így könnyen és gyorsan ellenőrizni tudják a gépek teljes életútját, a használat korábbi körülményeit és főleg a szervizelések, javítások rendszerességét. Ez a nyomonkövethetőség valós képet nyújt a későbbi vevőknek a gép állapotáról, egyúttal a valós piaci értékét mutatja.

2016-ban a 80 LE feletti, nyugati relációjú traktorok esetében az AXIÁL Kft. összesen 364 erőgépet értékesített (Fendt 157, CLAAS 131, Landini 76). A fent említett kategóriában továbbra is igaz, hogy minden negyedik traktor az AXIÁL által képviselt márkák közül kerül ki. Magyarországon 2016-ban 324 darab kombájnt értékesítettek, ebből 126 darab axiálos gép volt, ezzel a piac 39%-át szerezték meg. Jelentős még a rakodógépek piacán elért pozíciójuk, mely 58%-ot tesz ki. Kiemelkedő a Horsch munkagépek eladása is, ezekből több mint 200 darabot értékesített a cég, melyek között megtalálhatók voltak a talajművelőgépek, a vetőgépek és a permetezők is.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/