FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Gépesítés

2017. január 09., hétfő • 12:10

Őrzik helyüket a dobogósok – ezekkel a gépekkel dolgoztak a gazdák 2016-ban

Összeállt a szántóföldi gépeket gyártók DLG Image-barométere.

A DLG (Deutsche Landwirtschafts-Geselschaft – Német Mezőgazdasági Társaság) minden évben megkérdezi a német gazdákat az általuk legjobbnak minősített és preferált mezőgazdasági inputokat gyártók és különböző szolgáltatásokat nyújtó cégekről, akik véleményüket 0-100-as, illetve 0-50-es skálán pontozással nyilváníthatják ki.

A pontozásnál a preferált cégek ismertségét, a velük kapcsolatos elégedettségüket (márka, gép, szolgáltatás), valamint a cégek innovációs és kommunikációs készségét kell figyelembe venni. Az értékelések kiterjednek a szántóföldi növénytermesztés gépeire és márkáikra, az állattartási technológiák gépeinek és berendezéseinek gyártóira, mezőgazdasági inputanyagok (vetőmagok, műtrágyák, növényvédőszerek, takarmányok, premixek, állategészségügyi anyagok stb.) szállítóira, a megújuló energiatermelő berendezések gyártóira, a pénzügyi szolgáltatókra (bankokra, biztosító társaságokra), illetve a mezőgazdasági tanácsadó szervezetekre.

Mintegy 1000 gazdát kerestek meg a felmérés során, amelyből 700 adott értékelhető választ. A feldolgozás során országos, országrészekre (keleti-, nyugati-, északi- és déli tartományokra) a gazdák korcsoportjaira kiterjedő (fiatal, középkorú, idős), valamint az üzemek mérete szerint (kicsi: 20-50 ha közötti, közepes: 50-100 ha közötti és nagy:100 ha feletti) differenciált értékeléseket is készítenek. A DLG az értékelés eredményeit minden év novemberében, tavaly és páros években az általa rendezett az EuroTier 2016 kiállításon, páratlan években pedig az Agritechnica gépkiállítások alkalmával teszi közzé. A sok táblázatból és értékelésekből felépülő anyagból, most a hazai vállalkozók és vállalkozások számára is jól használható a szántóföldi termelési technológiák gépszállítóira, illetve márkáira vonatkozó értékelés főbb eredményeit tesszük közzé.

A szántóföldi gépeket gyártók összesített TOP 10-es listájában megőrizték helyüket a korábbi dobogósok, sőt az első hat helyezett sorrendjében sem történt változás. A 7. helyezett New Holland növelve a pontszámait, a tavalyi tízedik helyről tornázta fel magát a hetedikre, megelőzve az utána következő, azonos pontszámú három gyártót: a Case IH-t, a Deutz-Fahr-t és a Krone-t.

A listában a Deutz-Fahr a legnagyobb vesztes, amely a 6. helyről csúszott le a holtversenyben a 9. helyre, de a Krone helyezése és pontszáma is romlott. A TOP 10-es listában kettő kivételével csak német cégek szerepelnek, amely azt mutatja, hogy a megkérdezett gazdák elsősorban a hazai vállalkozásokat preferálják jobban.

Területenként azonban mutatkoznak eltérések, a keleti tartományokban a Claas-t sorolták az első helyre és a Fendt csak a dobogó harmadik fokát érdemelte ki. A Horsch megelőzve az Amazone-t és a Lemken-t is, a 4. helyen végzett. A Deutz-Fahr be sem fért az első tízbe és bekerült helyette a Väderstad. A nyugati országrészben a Fendt és a Claas is megőrizték vezető helyeiket, a Lemken azonban leszorította a dobogó harmadik helyéről a John Deere-t. A Deutz-Fahr és a Krone is jobb (6., illetve 7.) helyezést ért el, mint az országos összesítésben. Kikerült ugyanakkor a tízes listából a Horsch és bekerült a francia Kuhn. A New Holland végzett a 10. helyen.

Északon maradtak a dobogós helyezettek és az utánuk következő két helyezett is (Amazone és Lemken). A New Holland eggyel előrébb lépett, a Horsch pedig kettőt hátra. Kiszorult a TOP 10-ből a Case IH és bekerült helyette a Kverneland. A déli tartományok listájában az első hat helyezett egyező az országos összesített listával. Ugyanakkor kikerült onnan a New Holland és a Krone, és bekerült helyettük a Kuhn, valamint a Pöttinger. Ez utóbbi mindjárt a 7. helyen végzett. A Kuhn is a 9. helyet szerezte meg magának és regionális lista végén pedig a Deutz-Fahr található.

Az üzemméreteket reprezentáló listákban valamennyi méretnagyságnál egyértelmű a Fendt első és a Claas második helye. A John Deere a nagyüzemeknél tudta megtartani az országos harmadik helyét. A kis- és közepes üzemeknél az Amazone szorította le a dobogóról. Ez utóbbiaknál a Horsch be sem került a legjobb 10 közé, ugyanakkor a nagyüzemeknél hozta az összesítésben is elért hatodik helyét. A kis- és közepes méretű üzemeknél az előkelő 6.helyen szerepel a Deutz Fahr, míg a nagyoknál kiszorult a TOP 10-ből. Valamennyi méretkategória tízes listájába bekerül a 7.-9. hely valamelyikére a Case IH és a New Holland is. A Krone a közepes méretű és a nagygazdaságok preferencialistáján szerepel, a kicsikén nem, míg a Kuhn-t a nagyok nem helyezték, bekerült a listájukba azonban a Rauch. A Pöttinger is csak a kicsiknél volt nyertes.

A gazdák korcsoportjai által készült listákban a dobogós helyezettek az országos összesített listával megegyezők. A 30 év alattiak a Lemkent jelölték a 4.helyen és csak hatodikként az Amazone-t, addíg a 40-50 év közöttiek, valamint a 60 év felettiek megtartották az Amazone-t ebben a pozícióban. A fiatalok és középkorúak a középmezőnyben helyezték a Horsch-t, az idősebbek nem preferálták azt a tízben.

Érdekes, hogy a fiatal gazdáknál nem fért be a tízes listába a dinamikusan modernizáló Case IH, helyette bekerült a Kuhn, középkorosztálynál a Krone esett ki és bejött a Kverneland, az idősebbeknél a Horsch helyett a Rauch kapott helyezést érő több pontot.

agrotrend.hu / Dr.Hajdú József

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.