FÓKUSZBAN

Mindannyian ugyanazért, a magyar mezőgazdaságért dolgozunk!

Fejér megye agráriuma évről évre fejlődik, s ehhez nagymértékben járulnak hozzá az ágazatban tevékenykedő szaktanácsadók, akik a gazdákat mind a pályázatokban, mind az adminisztrációban, mind a hatékony növénytermesztésben, állattenyésztésben és kertészeti munkában segítik. Minderről, valamint Fejér megye mezőgazdaságáról Balázsik Zsófia szaktanácsadóval beszélgettünk.

Fejér megye agráriuma évről évre fejlődik, s ...

A hét témája: válasszon hosszabb ideig betakarítható csemegekukorica hibridet!

Évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, különösen a szuperédes fajták iránt nőtt meg az igény.

Évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, ...

Szavazzon Magyarország Legszebb Birtokára!

Elindult a közönségszavazás, a voksokat 2017. augusztus 31-ig várjuk!

Elindult a közönségszavazás, a voksokat 2017. augusztus 31-ig ...

Gépesítés

2017. július 31., hétfő • 14:59

Rekord növekedés az első félévben - mi hajtja a lízingpiacot?

Az elmúlt öt év legjobb eredményét érte el a lízingpiac: az idei első félévben 279,4 milliárd forintra, 19 százalékkal nőtt az új finanszírozott összeg az egy évvel korábbihoz képest. A mezőgazdasági gépeknél két számjegyű volt a növekedés.

A járműfinanszírozásban a személyautókra és kisteherautókra megfinanszírozott összeg 20 százalékkal 85 milliárd forintra nőtt, a magánszemélyek autóvásárlásainál a finanszírozott összeg 72 százalékkal 7,7 milliárd forinttal emelkedett - hangsúlyozta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: a nehézgépjárműveknél 80,8 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, 18 százalékkal - 12,5 milliárd forinttal - többet a 2016 első félévinél, amiből 10,5 milliárd forint még a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjához volt köthető.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint bár a lízingvállalatok számára a járműfinanszírozás jelenti az egyik legfontosabb pillért, de

az elmúlt években tett erőfeszítéseknek köszönhetően ma már egyre több cég nem csak a járműveknél, hanem bármilyen eszköz finanszírozásánál is gondol a lízingre.

Ezt mutatja, hogy az egyéb eszközöknél - jellemzően a különböző gépek esetében - a finanszírozott összeg 22 százalékkal 77 milliárd forintra nőtt az idei első félévben.

Szintén jelentős, két számjegyű volt a növekedés a mezőgazdasági gépeknél. A finanszírozott összeg 16 százalékkal 35,2 milliárd forintra emelkedett.

A Lízingszövetség elnöke azt is elmondta, hogy a lízingcégeknél egyre több cég érdeklődik az eszközfinanszírozási konstrukciók iránt, amelyek a jövőben még erősebbé tehetik ezt a szegmenst. Nyikos Katalin szerint ez nem meglepő, mivel

a lízingkonstrukciók rugalmas, költséghatékony finanszírozási formát jelentenek a vállalkozások számára.

Az Lízingszövetség prognózisát ismertetve Nyikos Katalin közölte: 2017 elején még azzal számoltunk, hogy 5 százalékos növekedésre van kilátás, de az első féléves adatok alapján nagy valószínűséggel ennél jóval nagyobb mértékben növekedhet a finanszírozott összeg és a tőkekintlévőség is ezt meghaladó ütemben emelkedhet az év egészében.

A növekedésnek támaszt adhat a gazdasági bővülés 

– utalt a szervezet elnöke arra, hogy az első negyedévben a GDP 4,2 százalékkal, a beruházások pedig 34 százalékkal növekedtek. A lízingvállalatok számára a beruházások bővülése kiemelten fontos, mert ez lökést adhat az eszközfinanszírozásnak.

agrotrend.hu / Magyar Lízingszövetség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.