2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Az év Agrárembere 2016

2016. január 20. szerda • 13:06

Agrárkutatás: ők állnak Az Év Agrárembere mögött

Második szakaszába érkezett az Év Agrárembere Díj, december elsejétől adhatók le a szavazatok a jelöltekre a www.azevagrarembere.hu internetes felületen. Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgatója beszélt arról, miért tartja fontosnak a versenyt.

Az agrárkutatás maga kétkihívás előtt áll. Az egyik az agráriumhoz köthető, a másik a kutatáshoz, de mind a kettőnek ugyanaz a gyökere, és szerintem az ilyenfajta események ezen alapvetően segíthetnek.

Mégpedig azt segíthetnek eldönteni, hogy egyfajta arculati vagy értékválság az, ami a mezőgazdasági termelést körbeveszi. Ha végiggondoljuk, vajon „menő-e” agrárvállalkozónak lenni, vagy „menő- e” mezőgazdasággal foglalkozni – van-e ennek utánpótlása? Ki fogja ezt csinálni 20-30 év múlva? Ez elég nagy kihívás.

Vannak statisztikai adatok, amelyek azt bizonyítják, hogy a generációváltás az egyik legnagyobb probléma az agráriumban. A másik meg az, amit egy kutató szinte nap mint nap meghallgat és felvetésként kap, hogy vajon mi értelme van a kutatásnak?

Főleg, ha az ember sokat foglalkozik agrárvállalkozókkal meg szakpolitikusokkal – akikkel mi dolgozunk –, sokszor felmerül az, hogy milyen haszna van annak, hogy mi kutatunk? Mit tudunk segíteni? Ez egy „elefántcsonttorony”, azaz: azt mi úgysem tudjuk használni, vagy erre nekünk nincsen időnk – mondják! Azt gondolom, hogy maga a kutatás is arculati válságban van. Ez a kettő együtt meg különösen. Ugyanakkor egy jó kutató legfontosabb tulajdonsága az, hogy kíváncsi, és problémákat szeretne megoldani. Azt is gondolom, hogy az agráriumnak erre nagyon fontos figyelnie, és hogy szüksége van erre a két erényre.

Ha egy ilyen rendezvényen föl tudunk mutatni olyan kutatókat, akiknek van valós közük a mezőgazdasághoz, és valódi agrárvállalkozóknak vagy valódi agrárproblémákra hoznak valódi válaszokat, és róluk tudunk portrékat készíteni, be tudjuk mutatni, hogy az ő életük hogyan alakul, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy lehet hozzájuk fordulni, mire lehet őket használni, akkor azt gondolom, hogy ez a fórum ennek a kettős kihívásnak egyszerre ad egy jó választ és egyszerre segít nekünk.

Azt, hogy a szervezőknek miért fontos az agrárkutatást megjelentetni a díjazott kategóriák között, szerintem könnyű indokolni, mégpedig azzal, hogy az agrárium versenyképességének az egyik legfontosabb eleme, hogy mennyire tud innoválni, mennyire tud megújulni, és mennyire
tudja a legújabb eredményeket felhasználni.

Ebben pedig szerintem a kutatás tud segíteni. Nagyon előremutató, hogy először itthon nézünk körül, hogy vannak-e olyan szakemberek, akik tudnak a gazdáinknak segíteni abban, hogy jobban, hatékonyabban, környezetbarátabban és fenntarthatóbban termeljenek, és ezzel érjék el azt a versenyképességet, ami fontos ahhoz, hogy az ágazatunknak legyen jövője.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.