2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Az év Agrárembere 2016

2016. október 19. szerda • 10:24

Az Év Agrárembere Díj: már csak egy hónapig lehet jelölni!

Még egy hónapig, azaz november 20-ig lehet jelöltet állítani Az Év Agrárembere Díjra. 2016-ban 11 kategóriában zajlik a megmérettetés. Az elkövetkező hetekben sorra vesszük a 2014-es és 2015-ös kategóriagyőzteseket; arra voltunk kíváncsiak, mi történt velük a Díj odaítélése óta. Most Pócz Jánost, az Állattenyésztés kategória tavalyi győztesét kerestük fel.

Mint azt a latin idézet is mondja: Az alkotót az alkotása ajánlja. Persze nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. Ilyen jellegű elismerés létrehozására tettünk kísérletet 2014-ben először, amikor díjazni kívántuk az év agráremberét. Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az agrotrend.hu portál Az Év Agrárembere kitüntető díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért, de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy az elképzelés nagy sikerrel valósult meg! A díj egy presztízs esemény lett! Mind a résztvevők, mind a támogatók egyöntetűen úgy vélték, hogy e hiánypótló díj immáron harmadik kiírása elérte a célját. Széles körű figyelem kísérte mind a kiválasztás folyamatát, mind a nagyszabású gálarendezvényt, melyen végül 2014-es Év Agráremberét a kiírt 7 kategóriában megszületett győztesek közül Kujáni Lászlóné Cser Olga, 2015-ben pedig a 10 kategória győztesei közül Zsigó György nyerte! Egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál. Ezt még lehetne azzal fokozni, hogy a széles nyilvánosság aktív bevonása még inkább növeli a díj értékét. Az idei évben sem változtatunk ezeken a célokon! Sőt még inkább törekszünk a nyilvánosság elé tárni az agrárium értékeit, bemutatni az ágazatban tevékenykedő kiemelkedő és elismerésre méltó szereplőket.

Ennek érdekében 11 kategóriában várjuk a jelentkezőket:

 • Agrárinnováció
 • Agrárkutatás
 • Állattenyésztés
 • Agrárgépészet
 • Feldolgozó-élelmiszeripar
 • Fenntartható gazdálkodás
 • Fiatal gazda
 • Jövő agrárszakembere
 • Kertészet
 • Növényvédelem
 • Növénytermesztés

Az Év Agrárembere Díj részletes lebonyolításáról itt olvashat!

2015-ben Az Év Agrárembere Díj Állatenyésztés kategóriájának győztese Pócz János volt. Pócz János a hazai szarvasmarha-tenyésztés megkerülhetetlen alakja. Nevéhez fűződik többek közt a Holstein-fríz, a kettőshasznú magyartarka és a húsfajták küllemi bírálati rendszer kidolgozása és a bírák kiképzése.

Pócz János 1949-ben született Budapesten. Okleveles agrármérnöki diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Állattenyésztő Szakán 1974-ben szerezte.

Részt vett a hazai küllemi bírálati rendszer kidolgozásában, a bírálók kiképzésében és jelentős szerepe van abban, hogy 1983. január 1-n a világon elsőként elindult a lineáris leíró bírálat Magyarországon, ugyanazon a napon, mint az USA-ban. Ezt követően a kettőshasznú magyartarka és a húsfajták lineáris bírálatát is kidolgozta, s a bírálók képzésében is tevékeny részt vállalt.

A tenyészetek, melyeknek ő a tenyésztési tanácsadója, megannyi díjat mondhatnak magukénak a Nemzeti Holstein Show-kon, de az Oldenburgban tartott Európa Show árverésén is sikeresek voltak az általa tenyésztett üszők.

1990-től számos nagysikerű tenyészbikával gazdagította a Holstein tenyésztést. Ezek mintegy negyedét amerikai embrió programok tervezése révén állította elő. Tenyésztési koncepciójának (Tenyészcél = Gazdaságosság) megalapozottságát bizonyítja az a tény is, hogy míg az ivadékvizsgálatban indított minden 10-14 bikából 1 lesz forgalmazható, addig az általa tenyésztett bikák esetében ez az arány 2-ből 1 forgalmazható.

- Még mindig sokszor a tehenekkel álmodom, illetve arról, hogy sikerül megmenteni a hazai tenyésztést, ugyanis úgy érzem, komoly veszélyben van, amióta a befektetői tőke diktál a szakmában, és ez sokszor áthágja a biológia törvényeit – mondta a szakember, amikor a díj átvétele óta eltelt időszakról kérdeztük. - Több derűvel végzem a munkámat, amióta az Év Agrárembere Díj Állattenyésztés kategóriáját megnyertem. Nagyon sokan gratuláltak és nem csak szakmabeliek, ami azt igazolja, a díj híre a mezőgazdaságon kívül állókhoz is eljut. Hálával gondolok arra a sok ismeretlenre, aki rám szavazott, és nyilván a zsűrire is, akik méltónak találtak a kitüntetésre – tette hozzá Pócz János. A szakember úgy véli, a Díj ráirányítja a figyelmet a mezőgazdaságra, s abban reménykedik, rövidesen ugyanolyan rangja lesz, mint a Kossuth-díjnak, az emberek megszokják, és évről-évre kíváncsian várják majd a kitüntetettek névsorát.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.