2022.12.08., csütörtök , Mária

Az év Agrárembere 2016

2016. október 24. hétfő • 15:43

Az Év Agrárembere Díj: november 20. a jelölési határidő

November 20-ig lehet jelöltet állítani Az Év Agrárembere Díjra. 2016-ban 11 kategóriában zajlik a megmérettetés. Az elkövetkező hetekben sorra vesszük a 2014-es és 2015-ös kategóriagyőzteseket; arra voltunk kíváncsiak, mi történt velük a Díj odaítélése óta. Most Farkas Lászlót, a Növénytermesztés kategória 2014-es győztesét kerestük fel.

Mint azt a latin idézet is mondja: Az alkotót az alkotása ajánlja. Persze nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. Ilyen jellegű elismerés létrehozására tettünk kísérletet 2014-ben először, amikor díjazni kívántuk az év agráremberét. Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az agrotrend.hu portál Az Év Agrárembere kitüntető díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért, de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy az elképzelés nagy sikerrel valósult meg! A díj egy presztízs esemény lett! Mind a résztvevők, mind a támogatók egyöntetűen úgy vélték, hogy e hiánypótló díj immáron harmadik kiírása elérte a célját. Széles körű figyelem kísérte mind a kiválasztás folyamatát, mind a nagyszabású gálarendezvényt, melyen végül 2014-es Év Agráremberét a kiírt 7 kategóriában megszületett győztesek közül Kujáni Lászlóné Cser Olga, 2015-ben pedig a 10 kategória győztesei közül Zsigó György nyerte! Egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál. Ezt még lehetne azzal fokozni, hogy a széles nyilvánosság aktív bevonása még inkább növeli a díj értékét. Az idei évben sem változtatunk ezeken a célokon! Sőt még inkább törekszünk a nyilvánosság elé tárni az agrárium értékeit, bemutatni az ágazatban tevékenykedő kiemelkedő és elismerésre méltó szereplőket.

Ennek érdekében 11 kategóriában várjuk a jelentkezőket:

 • Agrárinnováció
 • Agrárkutatás
 • Állattenyésztés
 • Agrárgépészet
 • Feldolgozó-élelmiszeripar
 • Fenntartható gazdálkodás
 • Fiatal gazda
 • Jövő agrárszakembere
 • Kertészet
 • Növényvédelem
 • Növénytermesztés

Az Év Agrárembere Díj részletes lebonyolításáról itt olvashat!

2014-ben a Növénytermesztés kategória győztese a hazai precíziós gazdálkodás egyik „úttörője”, Farkas László lett.
Farkas László a hazai precíziós növénytermesztés gyakorlatban történő széleskörű alkalmazásának letéteményese, a magyar mezőgazdaság egyik leginnovatívabb termelő egységét vezeti. A növényvédelemben, a tápanyag utánpótlásban és a vetésben is precíziós módszereket alkalmazva, 2003 óta törekszik minél kisebb környezetterhelés mellett, a lehető legmagasabb eredményeket realizálni. A folyamatos innovációnak és a hozzá párosuló szakértelemnek köszönhetően, a vállalkozás az elmúlt 10 évben folyamatosan növelte eredményességét.
A 2014-es kategóriagyőztes a Somogy megyei Zimány környékén gazdálkodik, családjával kb. 600 hektárt művelnek Ebben az évben 13 féle növényt termesztett a diverzifikációnak megfelelően.

- Természetesen örömmel töltött el „anno” a kategóriagyőzelem, különösen azért, mert a díjat szakmai zsűri ítélte nekem. Ez egyfajta visszaigazolása annak, hogy amit teszek, azt helyesen teszem. Különösen örültem annak, hogy a precíziós gazdálkodást a díjjal sikerült egy kicsit reflektorfénybe állítanom, talán sok emberhez eljuttathattam így az üzenetemet. Mégpedig azt, hogy – meglátásom szerint – nincs más út a modern, versenyképes mezőgazdaságban, mindenkinek megéri valamiért áttérni a precíziós gazdálkodásra. A kicsit gyengébbeknek azért, hogy még jobb legyen a gazdálkodásuk, a jóknak pedig azért, mert sosem tudhatják, hogy elérték-e már termelésük maximumát. Meggyőződésem, hogy ezzel a termelési móddal mindenki többet hozhat ki gazdaságából, ráadásul, s talán ez a legfontosabb, a legkörnyezetkímélőbb módon.
Az Év Agrárembere Díj kategóriagyőzelme talán arra volt jó, hogy ez minél több gazdálkodóban tudatosuljon – mondta a szakember, amikor az elmúlt időszakról kérdeztük.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.