2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Az év Agrárembere 2016

2016. január 26. kedd • 18:02

Az Év Agrárembere döntősei: bemutatjuk Bóbics Lászlót

Közeledik az Év Agrárembere Díj eredményhirdetése. Rövidesen kiderül, kik a kategóriagyőztesek, de a szavazás még javában tart a közönségdíjért. Hogy megkönnyítsük a voksolást, bemutatjuk az esélyeseket: ezúttal a Növénytermesztés kategória döntősét, Bóbics Lászlót.

Tapasztalt gazda a kehidakustányi Bóbics László, aki bár érettségi után sportkarrierre vágyott, mégis a mezőgazdaságot választotta. Teszi a dolgát: szánt, vet, a többit pedig a teremtőre bízza. A napi feladatok mellett megalakulása óta a NAK megyei növénytermesztési osztályának vezetője, tanfolyamok szervezésével népszerűsíti a mezőgazdaságot a térségben és mint sportszerető ember, országos kispályás labdarúgótornát szervez Kehidakustányban immár a harmadik éve.

Bóbics Lászlónak már nagyszülei, szülei is földműveléssel és állattartással foglalkoztak. A kommunizmusban nehéz dolguk volt kétlakiságuk miatt, de ő saját bevallása szerint sokat tanult az ebből a keserves időszakból és ekkortájt fertőzte meg igazán a mezőgazdaság. Az érettségi után mint ifjúsági válogatott kerettag sprinter a TF-re vágyott, de végül győzött a mezőgazdaság: agrármérnök lett, majd Gödöllőn mérnöktanári diplomát szerzett. A későbbiekben, főleg a rendszerváltás után már 80-100, majd 120 hektárnyi saját területen gazdálkodtak. Valamivel több mint 15 hektár erdőjük is van, így téli estéken a tervezgetés közben van mit tenni a kandallóra is. Céljuk, hogy 16,5-17 százalék fehérjetartalmú búzát termeljenek, szójából és repcéből az 5 tonna feletti hektáronkénti átlagot tűzték ki maguk elé.

Lokálpatriótaként lakhelyén, Kehidakustányban aktív szerepet vállal a helyi lakosság érdekeinek képviseletében, illetve a település életének jobbá tételében. A Deák Kuratórium alapítójaként a Deák kúria népszerűsítésére agrár-és sportelőadásokat szervez, 2015-ben a dunántúli sportújságírók hagyományos ülése is ott zajlott. Tiszteletdíj nélkül látja el az önkormányzati képviselői tisztséget. A helyi templom nyílászáróinak felújításában a biztonságvédelem kiépítésében jelentős szerepet vállalt, a decemberi hónapokban több éve a fűtés költségét átvállalja.

 A helyi sportegyesület rendszeres támogatójaként segíti a településhez kötődő fiatalok sportolási és szabadidős lehetőségét. A falunapok támogatásával hozzájárul a falu közösségi életéhez. Az általános iskolában már közel egy évtizede adják át az általa létrehozott Év diákja címet.
 A sport és a mezőgazdaság szeretete tükröződik abban is, hogy 3. éve az egyre sikeresebb országos csapatépítő agrárkupa ötletgazdája és fő szervezője. A gyakran beszédtémát szolgáló több lábon állás jegyében a falu földrajzi adottságait és a gyógyfürdő meglétét kihasználva szálláshelyeket, éttermet, vegyesboltot és egyéb szolgáltató egységet teremtett a lakosság és az oda érkező vendégek kiszolgálására.

 Hiszi, hogy növénytermesztőként és az agrárium egy szegmensének képviselőjeként értékteremtő tevékenységet végez. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei növénytermesztési osztályának vezetője, emellett a Kamara országos küldötti tisztségét is betölti. A közvetlen környezetében működő Gazdakör aktív tagja, a MAGOSZ országos választmányi tagja. MAGOSZ delegáltként több alkalommal részt vett egyetemi szervezésű, illetve aranykalászos gazda vizsgákon, a nagy érdeklődésre való tekintettel tanfolyamokat is szervezett már a térség gazdálkodói számára.

Családi gazdaságot is működtet: szülői örökség révén közel fél hektár szőlőterületet is művel, melynek eredményéből rendszeresen juttat az Erdélyben elő magyar családoknak is. A Magyarok Kenyere program aktív résztvevőjeként már több éve vállal szerepet a gabona felajánlások összegyűjtésében. A Zalai Hírlappal való negyedszázados újságírói munkásságát kihasználva napjainkban is igyekszik az agráriumot népszerűsíteni.


agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.