2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Az év Agrárembere 2016

2016. január 24. vasárnap • 10:16

Az Év Agrárembere döntősei: bemutatjuk Kiss Attilát

Közeledik az Év Agrárembere Díj utolsó szakasza: december végén a szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján minden kategóriából 3 jelölt jutott tovább a döntőbe. A szavazás tovább folytatódik a közönségdíjért és hamarosan kiderül, kik lesznek a kategóriagyőztesek. Bemutatjuk a jelölteket, ezúttal az Élelmiszer-feldolgozóipar kategória döntősét, Kiss Attilát.


Kiss Attila a térség egyik meghatározó vállalkozásának, a tápiószentmártoni Tápió-Vin Kft.-nek tulajdonosa. A folyamatosan fejlődő gazdaság igazgatása mellett a háromgyermekes édesapa a Monor és Környéke hegyközség alelnökeként és a Cegléd és Vidéke Unghváry László borrend nagymestereként segíti a kistérség szakmai rendezvényeit, a szőlővel és borral foglalkozó gazdák tevékenységét.

Kiss Attila a Tápió-Vin Kft. tulajdonosaként feleségével és munkatársaival 110 hektár szőlő- és 50 hektár gyümölcsültetvényt művel. A gyümölcsösben meggy, szilva és kajszibarack terem. A szőlőskertből 53 hektár 2x1 méter térállású, új telepítésű, ernyő művelésű. Modern szőlőfeldolgozóval rendelkező tápiószentmártoni borászatukba 17 ezer hektoliter bor fér be. Borkút nevű termelői borkiméréseinkben az ország hat pontján nagykereskedelmi áron adják boraikat közvetlenül a fogyasztóinknak.

Két diplomás édesapja révén gyermekkora óta a kertészetben nevelkedett, így egyenes út vezetett a Kertészeti Egyetemre, ahol 1986-ban diplomázott mint okleveles kertészmérnök. Öt évet pincemesterként dolgozott a Kiskőrösi Állami Gazdaság bócsai borászatában, majd megalakította az első magánvállalkozását. 1991-ben került Tápiószentmártonra. 2004-ben szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett. A Monor és Környéke hegyközség borászati küldöttjeként sokat tesz a térség borászatainak fejlesztéséért és együttműködéséért. Kiemelten fontosnak tartja az összefogást, úgy vallja, a környéken mindenkinek jó bora kell, hogy legyen, hiszen ettől lesz vonzó a borvidék. A Kunsági borvidék Hegyközségi Tanácsának borászati küldötte, a borrend nagymestere. Aktívan részt vett a helyi sportegyesület életében is.


agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.